TUNNELWERK

Vraag en antwoord

Omleidingsroutes voor alle oost-westverkeer

Snel naar:

Ter hoogte van Oranjeplein-Oost bouwen we de wanden van de bovenste tunnelbuizen op Ter hoogte van Oranjeplein-Oost bouwen we de wanden van de bovenste tunnelbuizen op

Eén verkeersbrug, twee tunnelmoten

Onder de verkeersbrug bij kruispunt Scharnerweg liggen twee tunnelmoten: 49 en 50 (zie
afbeelding hiernaast). De tunnelbouwers moeten dan ook niet één, maar twee tunneldaken bouwen onder de Scharnerwegbrug.

Woningen en bedrijven bereikbaar

De afsluiting van kruispunt Scharnerweg geldt tussen de N2/A2 en Gemeenteflat. Omliggende straten blijven gewoon bereikbaar, maar oversteken van Wyckerpoort naar Scharn – en omgekeerd – is tijdens de werkzaamheden niet mogelijk. Ook niet voor voetgangers en
(brom)fietsers. Zowel Albert Heijn als het Lukoil-tankstation blijven bereikbaar tijdens de werkzaamheden. 
Tijdens de afsluiting van de Scharnerwegbrug wordt alle oost-westverkeer omgeleid Tijdens de afsluiting van de Scharnerwegbrug wordt alle oost-westverkeer omgeleid

Slecht ter been?

Bent u slecht ter been en heeft u geen vervoersvoorziening van de gemeente Maastricht? Neem dan contact met de Servicelijn Maastricht Oost via 043 – 350 7150. Mailen kan ook: op www.a2maastricht.nl/servicelijn vindt u het invulformulier.

Van 6 naar 3 bruggen

Momenteel kruisen zes tijdelijke bruggen de bouwkuip in Maastricht-Oost. Van zuid naar noord zijn dat:

 • de autobrug bij de John F. Kennedysingel
 • de Heerderwegbrug
 • de Scharnerwegbrug
 • de Maartensbrug
 • de Voltabrug
 • de Bauduinstraatbrug
In de loop van 2014 verwijdert bouwer Avenue2 drie bruggen: de Scharnerwegbrug is als eerste aan de beurt. De Bauduinstraatbrug volgt snel daarna, maar niet vóórdat eerst de gelijkvloerse oversteek tussen Schepen Roosenstraat en Professor Quixstraat weer in gebruik is genomen. De tijdelijke brug bij de Voltastraat is als laatste aan de beurt, naar verwachting in oktober. Dan sluiten we ook deze oversteek voor langere tijd af.

De autobrug bij de John F. Kennedysingel, de Heerderwegbrug én de Maartensbrug blijven voorlopig op hun plek liggen, naar huidige inzichten tot in 2016.
De tijdelijke brug bij de Heerderweg blijft voorlopig op zijn plek De tijdelijke brug bij de Heerderweg blijft voorlopig op zijn plek

SCHARNERWEGBRUG MAAKT PLAATS VOOR TUNNELWERK

Geplaatst op 26 juni 2014

2014 is een druk jaar voor de tunnelbouwers: de ene klus volgt de andere in hoog tempo op. In het zuidelijke deel van de N2-Bouwkuip - tussen Nassaulaan en Scharnerwegbrug - is het tunnelwerk het verst gevorderd en bouwen we inmiddels de wanden en het dak van de bovenste tunnelbuizen op. Bij kruispunt Scharnerweg kan het betonwerk voor het tunneldak echter niet ongehinderd doorgaan: daar ligt de tijdelijke verkeersbrug in de weg. Om ruimte vrij te maken voor het tunnelwerk, verwijderen we de Scharnerwegbrug.
Verkeer op de N2/A2 ondervindt geen hinder door de afsluiting van de Scharnerwegbrug. Woningen, winkels en bedrijven blijven bereikbaar via de omleidingen.
Zeven weken dicht
Van maandagavond 11 augustus tot vrijdagochtend 26 september is de Scharnerwegbrug afgesloten voor alle oost-westverkeer. Oftewel: voor alle verkeer – ook voetgangers en (brom)fietsers – dat van Scharn naar Wyckerpoort gaat, of andersom. Verkeer op de N2/A2 ondervindt geen hinder door de afsluiting van de Scharnerwegbrug. Woningen, winkels en bedrijven blijven bereikbaar.
Van vlechten en storten naar trillen
Onder de Scharnerwegbrug is het betonwerk voor de onderste tunnelbuizen bijna afgerond. De komende weken bouwen we de wanden voor de bovenste tunnelbuizen, gevolgd door het tunneldak. Maar onder de Scharnerwegbrug kan het betonwerk voor het tunneldak niet doorgaan. Daar is de ruimte té krap. Maandagavond 11 augustus sluiten we daarom de Scharnerwegbrug vanaf 19.00 uur af voor alle verkeer. Dan gaat het tunnelwerk bij kruispunt Scharnerweg in volle vaart door, van vlechtwerk tot en met betonstort. Als het beton is uitgehard, vullen we grond aan tussen bouwkuip- en tunnelwanden én op het tunneldak. Dan kan de laatste grote hinderklus bij kruispunt Scharnerweg beginnen: het uittrillen van damwandplanken.
Trillen van Gemeenteflat naar Regentesselaan
Medio september is de grond rondom de tunnelbouwkuip bij kruispunt Scharnerweg aangevuld. Dan gaat bouwer Avenue2 opnieuw uittrillen: vanaf de Gemeenteflat richting Regentesselaan. Naar verwachting zijn alle damwandplanken in het zuidelijke deel van de N2-Bouwkuip omstreeks de herfstvakantie uitgetrild.
Medio september trillen we damwandplanken uit... Medio september trillen we damwandplanken uit...
...vanaf de Gemeenteflat tot aan de Regentesselaan ...vanaf de Gemeenteflat tot aan de Regentesselaan
Afronden: afbouw en openstelling
Zodra de damwandplanken bij kruispunt Scharnerweg zijn uitgetrild, gaat team GWW (Grond, Weg- en Waterbouw) aan de slag. Bovenop het tunneldak komt een wegfundering met daarop asfalt voor het nieuwe - nog altijd tijdelijke - kruispunt. Vrijdag 26 september gaat kruispunt Scharnerweg om 06.00 uur weer open voor verkeer. Maar let op: de verkeerssituatie verandert niet na openstelling: kruispunt Scharnerweg blijft een kruising voor rechtdoorgaand verkeer waar afslaan naar de N2/A2 niet is toegestaan. Pas na ingebruikname van de A2-tunnel verandert de verkeerssituatie definitief en wordt kruispunt Scharnerweg een rotonde.
Omleidingen voor alle oost-westverkeer
Maandag 11 augustus sluiten we de Scharnerwegbrug om 19.00 uur af, ter hoogte van de Gemeenteflat. Dat geldt ook voor de Scharnerweg tussen N2 en Koningsplein-West. Verkeer kan hier immers niet meer doorrijden richting kruispunt. Zeven weken lang - tot vrijdagochtend 26 september, 06.00 uur - blijft het kruispunt afgesloten voor alle verkeer, ook voor voetgangers en (brom)fietsers. Wilt u meer weten over de omleidingsroutes? Download dan hier de flyer met omleidingsroutes of bekijk hieronder onze commercial op RTV Maastricht.

auto

Omleidingsroutes voor automobilisten en busverkeer


Automobilisten:

Verkeer vanuit het oosten (Scharn) richting westen (Wyckerpoort):

Omleiding via de Dr. Nevenstraat – Akersteenweg – John F. Kennedysingel.

Verkeer vanuit het westen (Wyckerpoort) richting oosten (Scharn):
Omleiding via de John F. Kennedysingel – Akersteenweg - 1 Juliweg – Sibemaweg.

Verkeer op de N2/A2 ondervindt geen hinder door de afsluiting van de Scharnerbrug.

Aanvullende verkeersmaatregelen:
 • De Scharnertunnel blijft open voor verkeer, maar komend vanuit Wyck, kunnen automobilisten alleen via Oranjeplein verder reizen (rechtsafslaan). (Brom)fietsers en bussen mogen wél linksafslaan, richting Noormannensingel
 • In de Koepelstraat is tijdens de werkzaamheden eenrichtingsverkeer van kracht. Verkeer rijdt vanaf de Heerderweg verder richting Oranjeplein

Openbaar vervoer:

 • De bushalte bij het Oranjeplein – richting Scharn - wordt verplaatst, naar Koningsplein-West
 • De bushalte bij het Koningsplein – richting station – vervalt tijdelijk. Busreizigers kunnen opstappen bij de bushalte langs Koningsplein-West (verlengde van de Noormannensingel)
 • Op de Scharnerweg richt Veolia - in beide richtingen - tijdelijke bushaltes in ter hoogte van de Albert Heijn.

Wilt u meer weten over de omleidingsroutes voor bussen? Kijk dan op de website van Veolia Transport.

Terug naar boven


auto

Omleidingsroutes voor (brom)fietsers en voetgangers


Voetgangers en fietsers:
Voetgangers en fietsers kunnen oversteken via (van zuid naar noord):

 • de John F. Kennedysingel (alleen voor (brom)fietsers)
 • de tijdelijke brug Heerderweg – Adelbert van Scharnlaan
 • de tijdelijke brug Frankenstraat – ANWB-parkeerterrein
 • de oversteek Voltastraat– Professor Cobbenhagenstraat
 • de tijdelijke brug Burgemeester Bauduinstraat – Pr. Rooseveltlaan
Bromfietsers:
Bromfietsers worden omgeleid via de John F. Kennedysingel en oversteek Voltastraat – Professor Cobbenhagenstraat.

terug naar boven
Werkterrein van N2/A2 tot Gemeenteflat
De afsluiting van kruispunt Scharnerweg geldt tussen de tijdelijke N2/A2 en de Gemeenteflat/Oranjeplein-Oost. Oversteken van Wyckerpoort naar Scharn – en omgekeerd – is tijdens de afsluiting niet mogelijk. Ter hoogte van de Gemeenteflat eindigt de afsluiting zodat Koningsplein-Oost en Oranjeplein-Oost bereikbaar blijven. Zowel Albert Heijn als het Lukoil-tankstation aan het Oranjeplein blijven bereikbaar.
Werktijden
Bouwer Avenue2 werkt tijdens de afsluiting van kruispunt Scharnerweg zes dagen per week door. En af en toe ook op zondag: dan vinden er vooral werkzaamheden binnen de bouwkuip plaats, zoals het verplaatsen van de bekisting (de vorm of mal) voor het tunneldak. Werktijden zijn van 07.00 – 19.00 uur, maar er kan langer doorgewerkt worden. Sommige werkzaamheden kunnen namelijk niet tussentijds onderbroken worden. Dit geldt met name voor het storten en afwerken van beton. Dit zijn tunnelwerkzaamheden die vallen onder een hindervergunning.
Omwonenden
Door de werkzaamheden ondervinden met name omwonenden hinder. Woont u in de omgeving van kruispunt Scharnerweg? Klik dan hier voor vragen en antwoorden over de afsluiting van de Scharnerwegbrug.

Blokkade voor bouwweg
De tunnelbouwers hebben bij de Scharnerweg een krap werkterrein ter beschikking. Vanaf maandag 18 augustus is de ruimte té krap om ook de bouwweg ter plaatse bereikbaar te houden. Transporten op deze route, bijvoorbeeld met wapeningsstaal voor de tunneldaken, rijden dan vanaf de bouwweg bij het Oranjeplein/Scharnerweg via het Koningsplein (achter de Gemeenteflat) naar poort N-09 ter hoogte van de Frankenstraat. Hier kunnen de wagens het werkterrrein oprijden. Maar ook andere omwonenden kunnen de komende weken meer hinder ondervinden van transporten door de wijk. Wilt u op de hoogte blijven? Dat kan via www.a2maastricht.nl/transporten.
Blijf op de hoogte!
Via de Ster en onze digitale Voortgangsberichten houden we u voortdurend op de hoogte van de actuele planning. Met vragen, klachten en meldingen kunt u terecht bij onze A2-Stewards, die dagelijks in de wijk te vinden zijn. Of bel met de Servicelijn Maastricht Oost via 043 - 7150. Mailen kan ook: via www.a2maastricht.nl/servicelijn vindt u het invulformulier.
Fotografie: Reen van Beek