KRUISDONK/MEERSSEN

VERKEERSMAATREGELEN A2/A79 TER HOOGTE VAN KRUISDONK

Geplaatst op 7 oktober 2011

Een belangrijk onderdeel van het plan de Groene Loper is de ombouw van knooppunt Kruisdonk tot een volledige verknoping van de A2 en A79. Zodat straks alle verkeersbewegingen mogelijk zijn en het makkelijk is om van de A2 naar de A79 te rijden en omgekeerd. Onderdelen van de ombouw zijn onder andere het nieuwe viaduct A2/A79, de fietsbrug Amby en de verbreding van de A2 tussen kruispunt Geusselt en knooppunt Kruisdonk. Voor de aanleg van het nieuwe viaduct A2/A79 ter plaatse van het huidige viaduct is ruimte nodig. Daarom worden nu al verkeersmaatregelen ingezet.
Verkeersmaatregelen vanaf 17 oktober 2011 (zie ook het kaartje)
Vanaf 17 oktober 2011 wordt al het verkeer op de A79 op één rijbaan gezet. Concreet betekent dit dat de A79 richting Heerlen voor ongeveer 300 meter wordt afgezet ter hoogte van de huidige fly-over A2/A79, en het verkeer via een doorsteek in de middenberm op de naastgelegen rijbaan (met richting Maastricht) komt te rijden. Oftewel: van de rijbaan richting Maastricht is één rijstrook beschikbaar voor verkeer richting Heerlen en één rijstrook voor verkeer richting Maastricht. Tijdens deze aangepaste situatie op de A2/A79 – die duurt tot medio 2013 - geldt een snelheidsbeperking van 90 km/uur.
Voorbereidende verkeersmaatregelen (zie ook het kaartje)
Voorbereidend op deze nieuwe verkeerssituatie, vinden ook nu al diverse verkeersmaatregelen plaats:

  • sinds 26 september: aangepaste ritslocatie op de A79 richting Maastricht. Het ritsen begint 800 meter eerder dan voorheen het geval was;
  • vanaf 3 oktober 2011: aanpassing verkeerssituatie A2 van kruispunt Geusselt richting Kruisdonk. Ter hoogte van de Severenstraat moet het verkeer over 3 rijstroken (1 naar Heerlen en 2 naar Eindhoven) in plaats van 4 (2 naar Heerlen en 2 naar Eindhoven);
  • week van 10 oktober: ter plaatse van het viaduct A2/A79 moet verkeer richting Heerlen over de vluchtstrook en verkeer richting Maastricht over de rechterrijstrook, in verband met het aanleggen van twee asfaltdoorsteken in de middenberm van de A79. De asfaltdoorsteken worden overdag gerealiseerd van maandag 10 tot en met woensdag 12 oktober. Het aanbrengen van asfalt ter plaatse van de doorsteken gebeurt in de avond en nacht van donderdag 13 oktober.
Fotografie: Flying Eye