OMGEVING

KICK-OFF BOOMPLANTDAG IN WIEKERVELD

Geplaatst op 18 maart 2015

De Maastrichtse kick-off van de landelijke Boomplantdag vond vanochtend plaats op het Old Hickoryplein in Wyckerpoort-Noord (oftewel ‘Wiekerveld’). Daar plantten leerlingen van basisschool De Lètterdoes walnootbomen. Als ‘buurman’ van Wyckerpoort-Noord zette ook A2 Maastricht de schouders eronder. Samen met leerlingen, leden van het buurtplatform en omwonenden gingen wethouder Gerdo van Grootheest en A2 Maastricht projectdirecteuren Louis Prompers en Bauke Lobbezoo aan het werk. Zo’n 16 walnootbomen stonden al voor hen klaar om aan te planten. Maar daar blijft het niet bij: uiteindelijk komen hier 29 bomen.

Na de aanplant zat de klus er overigens nog niet op voor de leerlingen, want elke boom werd opgesierd met een persoonlijke wenskaart. Sommige wensen waren heel herkenbaar en van elke generatie, bijvoorbeeld: “ik wil later profvoetballer worden”. Maar een aantal leerlingen had een heel andere wens, namelijk dat de bomen straks ook echte noten gaan dragen. Een gekke wens? Nee hoor, want de walnootbomen aan het Old Hickoryplein zijn ‘nootloze’ bomen, met andere woorden: er komen géén noten aan. Dat is een bewuste keuze van zowel gemeente Maastricht als buurtplatform Wiekerveld. Niet alleen omdat vallende walnoten auto’s kunnen beschadigen, maar ook om te voorkomen dat kinderen elkaar met walnoten gaan bekogelen.

De walnootbomen zien er nu nog bescheiden uit, maar dat duurt niet lang: binnen een paar jaar bereiken ze een hoogte van zo’n 10 meter. Wilt u de foto’s zien? Klik dan hier.

Fotografie: Huub Giesbertz