DE GROENE LOPER

Kwaliteit versus kwantiteit

Het bomenplan van A2 Maastricht ronden onze ontwerpers nu af, samen met bomenexperts. Per locatie bekijken ze welke bomen hier het beste gedijen. Hebben ze voldoende ruimte om te wortelen en uit te groeien tot volwaardige bomen? Of staan er al mooie, gezonde bomen die kunnen blijven? Dat zijn allemaal overwegingen die we in het bomenplan meenemen. Afhankelijk daarvan bepalen we hoeveel en welke bomen worden aangeplant. De winterlinde – Tilia cordata 'Greenspire' – wordt de belangrijkste boomsoort, maar niet de enige. Alles bij elkaar komen er zo’n tien verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan esdoorns en gewone essen, maar ook aan tulpenbomen en andere lindesoorten.

Bomen op proef

Bij de Heerderwegbrug staan de eerste bomen voor de Groene Loper. Zilverlindes zijn het, die in april 2015 bij wijze van proef zijn aangeplant. Zo weten  we in 2017 precies welke plant- en verzorgingsmethode het beste resultaat oplevert. Wilt u meer weten over de aanplant van de proefbomen? Bekijk dan hieronder onze A2 Actueel aflevering van 20 april jl.

GROETEN UIT ZWOLLE!

In 2017 is het zover: dan start de bovengrondse inrichting van A2 Maastricht en planten we honderden bomen, van Europaplein tot en met Landgoederenzone.  Dat wordt maatwerk, want per locatie bekijken we welke boomsoort het beste past. Voor de Groene Loper zelf staat dat al lang vast: daar planten we de Tilia cordata, oftewel de winterlinde.
Sinds 2012 groeien onze winterlindes in het midden van het land, in de voormalige stadskwekerij van Zwolle. Namens Avenue2 heeft Ballast Nedam Infra Specialiteiten boomkwekerij Tonsel uit Dronten opdracht gegeven maar liefst 2,5  hectare – 25.000 vierkante meter - bomen aan te planten. De meeste bomen zijn winterlindes, maar er is ook plek gereserveerd voor zomereiken. Die zijn bestemd voor Europaplein, waar ze bovenop en rondom de tunnelmonden worden aangeplant.
Carla van Barneveld is er trots op dat haar firma zo’n belangrijke bijdrage levert aan de invulling van de Groene Loper. “A2 Maastricht spreekt ook in Noord- en Midden-Nederland enorm tot de verbeelding”, vertelt Carla. “Als wij vertellen dat bomen voor de Groene Loper bij ons worden gekweekt, maakt dat telkens weer grote indruk.” Avenue2 vroeg Ballast Nedam Infra Specialiteiten al in het prille begin om mee te denken over de invulling van het bomenplan. “In 2012 hebben we de bomen aangeplant, zodat ze in 2017 een stamomtrek van om en nabij de 35 centimeter hebben. En dat gaat ook lukken, want ze gedijen prima”, aldus Carla.
Zowel Ballast Nedam Infra Spcialiteiten als kwekerij Tonsel blijven bij A2 Maastricht betrokken totdat de bomen zijn aangeplant. “In 2017 zorgen wij ervoor dat de bomen veilig en wel naar Maastricht worden vervoerd”, vertelt Carla. “Dat wordt een logistieke uitdaging. Per dag moeten we bekijken hoeveel bomen kunnen worden aangeplant en hoeveel vrachtwagens nodig zijn voor het vervoer”. Totdat het zover is blijft Carla ons via foto’s op de hoogte houden van ‘onze’ bomen. En die delen we graag met u. Want laten we wel wezen: net als Carla mogen we intussen trots zijn op onze bomen, nietwaar?
Fotografie: Tonsel Boomkwekerij