700-TONNER VOOR PLAATSEN TRAVERSE

Bijgewerkt 12 juni 2013

Een paar weken geleden kon u het al lezen op onze website en in onze Voortgangsberichten: binnenkort plaatsen we een verrijdbaar (hulp)platform, een zogenaamde traverse, mét hijskraan bovenop de bouwkuipwanden. Zaterdag 15 juni is het zover. Dan bouwen we de traverse, ter hoogte van Oranjeplein, op.
Wat gaat er gebeuren?
Zowel traverse als hijskraan zijn zwaargewichten, met een gezamenlijk gewicht van 280 ton. Voor het plaatsen van traverse en hijskraan moeten we dan ook een nóg groter zwaargewicht gebruiken: een 700-tons Mammoetkraan. Dit is, naar verwachting, de grootste kraan die we tijdens de bouw van de A2-tunnel inzetten. Ter hoogte van Oranjeplein, dichtbij de nieuwe Scharnerbrug, start omstreeks 07.30 uur ’s ochtends het hijswerk voor de traverse-opbouw. Rond het middaguur is de traverse gereed en kunnen we de hijskraan bóvenop de traverse plaatsen.
Transport en opbouw
Transport
De eerste onderdelen van de traverse, zoals wielstellen en trappen, komen op vrijdag 14 juni aan. De 34 meter lange dekken worden ’s nachts aangeleverd, zodat verkeer zo min mogelijk hinder ondervindt. In de loop van zaterdagochtend 15 juni komen de laatste traverse-onderdelen aan op het werkterrein.

Opbouw
De voorbereidingen beginnen al in de vroege ochtenduren, om 05.00 uur, met de opbouw van de 700-tons kraan. Deze moet namelijk om 07.00 uur helemaal hijsklaar zijn, zodat we de 34 meter lange traversedekken vanaf 07.30 uur op hun plek kunnen leggen. Rond het middaguur - tussen 13.00 en 14.00 uur - is de traverse gereed en zijn we klaar voor de volgende grote klus: het hijsen van de hijskraan óp de traverse.
Naar verwachting staan traverse en hijskraan tegen het einde van de middag op hun plek. In de loop van de daaropvolgende weken nemen we de traverse in gebruik.
Fotografie: Frans Senden en Reen van Beek