OMGEVING

Fotoboek

Fotograaf Reen van Beek was erbij om foto's voor ons te maken. Wilt u het fotoboek bekijken? Klik dan hier.

Wedstrijdkaartjes

Aan alle 160 ballonnen hangen wedstrijdkaartjes die vooraf door de leerlingen zijn ingevuld. Die kaartjes willen ze liefst zo snel mogelijk weer terugkrijgen. Want voor de eerste 10 geretourneerde kaartjes staat een prijs op stapel. Er volgt dus een spannende tijd voor de kinderen van ’t Spoor: zou hun naam op één van die eerste 10 kaartjes staan? 

Komt u één van de wedstrijdkaartjes tegen? Dan kunt u deze zonder portokosten naar ons opsturen. Het antwoordnummer staat op de achterzijde. Schrijft u wel even op waar u het kaartje gevonden heeft? Want wij zijn wel héél benieuwd naar de reis die 'onze' ballonnen maken.
Komt u deze kaart tegen, al dan niet met ballon? Stuur deze dan - kosteloos - op naar het antwoordnummer op de achterzijde Komt u deze kaart tegen, al dan niet met ballon? Stuur deze dan - kosteloos - op naar het antwoordnummer op de achterzijde

Uitstel is geen afstel

Uitstel van het openingsfeestje had alles te maken met de voorbije schoolvakantie. Want de afspraken over de openingsactiviteit waren al maanden geleden gemaakt. De opening van de Severentunnel viel echter net in de vakantietijd. Daarom besloten we de opening uit te stellen tot vandaag, woensdag 13 mei.

OPENINGSFEESTJE VOOR SEVERENTUNNEL

Geplaatst op 13 mei 2015

Sinds vrijdag 1 mei is-ie open: de Severentunnel. Voor bewoners van Nazareth en Amby een opluchting, want hiermee kwam een einde aan ruim 200 dagen overlast door omleidingsroutes voor automobilisten, (brom)fietsers en voetgangers. Tot nog toe was de openstelling geruisloos verlopen, maar daar kwam vandaag een einde aan. Samen met de leerlingen van basisschool ’t Spoor vierden we de openstelling alsnog, met het oplaten van maar liefst 160 – biologisch afbreekbare - ballonnen.
Projectleider Kunstwerken Berry Ramaekers maakte van de gelegenheid gebruik om niet alleen terug te blikken op de voorbije maanden, maar ook om zijn waardering uit te spreken voor collega Wout Ederveen. Vandaag maakte uitvoerder Kunstwerken Wout namelijk – na vier jaar intensieve betrokkenheid - zijn allerlaatste werkdag bij A2 Maastricht.  

De grote aftrap voor de openingsactiviteit werd gegeven door Math Dupuits, lid van het buurtplatform Nazareth. Math was kort van stof, want de kinderen wilden nog maar één ding: hun ballon weg zien vliegen. Het aftellen van 4 naar 1 werd dan ook enthousiast opgepikt door de leerlingen van ’t Spoor, waarna de ballonnen snel wegvlogen. De eerste melding van een terechtgekomen ballon is al in de middaguren aan ons doorgegeven, vanuit Duitsland!

Bèr en Bertha

Dat zijn de namen van de twee Mosasaurussen die de wanden van de Severentunnel sieren. Ontworpen en uitgevoerd door de ‘Verfraaiers’, een groep kunstenaars uit Maastricht die zich inzet om de woon- en leefomgeving van mensen te verfraaien. Kunstenares Nicole Mulkens vertelt enthousiast over de schilderingen in de Severentunnel: “de wanden van de Severentunnel zijn maar liefst 163 meter lang. Daarom vroeg de opdrachtgever ons om wandbeschilderingen te ontwerpen die de tunnel voor ’t oog korter maken. Omdat de Severentunnel onder grondwaterniveau ligt, kwamen we al snel op het idee om Mosasaurussen op de wanden te schilderen.”De langgerekte vorm van de Mosasaurussen hebben de Verfraaiers onderbroken door golvende lijnen en heuse ribbenkasten. "Dat werkt goed”, vindt Nicole. “De Severentunnel is nu één geheel”.
De Verfraaiers aan het werk De Verfraaiers aan het werk
Precisieklus
Het schilderwerk was een stevige klus voor de Verfraaiers. Vijf weken lang – 400 uur – hadden ze nodig om Bèr en Bertha tot leven te brengen. “Het is geen muurtje dat je even afplakt en wit rolt. Om te beginnen is er heel wat reken- en meetwerk nodig om de verhoudingen precies goed te krijgen. Kílometers tape zijn op gegaan.” Voor de vochtige tunnelwanden moesten de Verfraaiers speciale verf aanschaffen. “Zo’n 840 m2 te beschilderen oppervlak. Daar gaan heel wat liters verf inzitten”, vertelt Nicole, die helemaal in haar nopjes is met het resultaat. In onze A2-Actueel aflevering van zondag 17 mei aanstaande vertelt Nicole er meer over. U kunt de aflevering bekijken na het L1NWS van 17.30 uur.
Fotografie: Reen van Beek