BOVENGRONDS

Fotoboek

Bekijk hier een fotoboek van de opbouw van de kerktuin
Zo zag de tuin er in november 2012 uit... Zo zag de tuin er in november 2012 uit...
...en deze foto is gemaakt in 2014 ...en deze foto is gemaakt in 2014

Bereikbaarheid Lourdeskerk

De Lourdeskerk blijft ook ná 1 mei bereikbaar via de achterkant (Edisonstraat) en zijkanten (Voltastraat en buurtpark). Uiteraard blijft de hoofdingang van de kerk gewoon in gebruik. Het toegangshek naast het Trefcentrum wordt opengezet als dat nodig is, bijvoorbeeld bij uitvaarten.
De oorspronkelijke bomen hebben we gekapt. In overleg met het kerkbestuur planten we dit voorjaar nieuwe bomen in de kerktuin De oorspronkelijke bomen hebben we gekapt. In overleg met het kerkbestuur planten we dit voorjaar nieuwe bomen in de kerktuin

PUZZELEN BIJ DE LOURDESKERK

Geplaatst op 26 februari 2016

Sinds mei 2013 zijn de tuin én tuinmuur van de Lourdeskerk een heel stuk ingekort. De tuin bevond zich namelijk precies in het pad van de bouwweg langs de tunnelbouwkuip. Natuurlijk gingen uitgebreide onderhandelingen aan de werkzaamheden vooraf en heeft bouwer Avenue2 drie jaar lang huur betaald voor het ontbrekende stuk tuin. Daar komt binnenkort een einde aan, want we gaan tuin én tuinmuur weer opbouwen en teruggeven.
Weet u nog? Zo zag de tuin van de Lourdeskerk eruit voordat het tunnelwerk van A2 Maastricht begon.

Stevige fundamenten

In de eerste helft van maart graven we allereerst een sleuf waarin we een nieuwe fundering voor de tuinmuur storten. Dat is nodig omdat de bestaande fundering in slechte staat was en bij de aanleg van de bouwkuip is verwijderd. Bovenop de nieuwe fundering bouwen we de tuinmuur opnieuw op. Ondergronds – tot aan straatniveau – gebruiken we gewone bakstenen. Bovengronds komen de oorspronkelijke Kunrader stenen terug. Want die hebben we netjes bewaard.

Puzzelstukjes op hun plek.

Tijdens de afbraak van een deel van de tuinmuur zijn alle stenen zorgvuldig genummerd en opgeslagen. Pastoor Mattie en het kerkbestuur hadden namelijk al vanaf het begin aangegeven dat de muur behouden moest blijven.  Medio maart halen we de stenen uit de opslag en gaan we deze – net als puzzelstukjes – weer op hun oorspronkelijke plek
terugplaatsen.

Van asfalt naar planten en zaaien

Als de tuinmuur gereed is, volgt de afwerking. Zo brengen we nieuw asfalt aan tussen het huidige pad en tuinpoort. En planten we nieuwe bomen, ter vervanging van de bomen die in 2013 zijn gekapt. Als laatste zaaien we nieuw gras in. Naar verwachting is de tuin vanaf 1 mei weer in de goede handen van pastoor Mattie!
Fotografie: Peter Wijnands, Aron Nijs, Reen van Beek en Huub Giesbertz