LAATSTE A2-TUNNELRONDLEIDING

Afscheid van de VVV-gidsen

Stoppen met rondleidingen betekent ook afscheid nemen van onze vijf vaste VVV-gidsen met wie we de afgelopen vier jaar hebben samengewerkt. Tijdens het Tunnelweekend van 29 en 30 oktober steken ze nog een keer de handen uit de mouwen om uitleg te geven aan bezoekers!

Wat ze zoal hebben meegemaakt? Dat vertellen ze in het filmpje hieronder.

De dames van het A2-Informatiecentrum

Olga, Karin en Phil zwaaien de sceptor over het Infocentrum. Lees hier hun verhaal.
v.l.n.r. Olga, Phil en Karin v.l.n.r. Olga, Phil en Karin

A2-Stewards

Ook onze A2-Stewards (Jean-Pierre Menten, Huub Giesbertz en Peter Mommers) deden mee met de ontvangsten in het Infocentrum en met de rondleidingen langs de bouwkuip en later in de tunnel. Lees hun verhaal hier.

LAATSTE A2-TUNNELRONDLEIDING

Op dinsdag 30 augustus ontvingen we de laatste twee groepen voor een rondleiding door de A2-tunnel. We stoppen definitief met de rondleidingen in de tunnelbuizen omdat de tunnel in gereedheid wordt gebracht voor de stapsgewijze ingebruikname. 
Hoe het begon
In 2012 waren ze voor het eerst te zien in het uitvoeringsgebied van A2 Maastricht: hele groepen wandelaars, gekleed in oranje hesjes, gele laarzen en met een bouwhelm op hun hoofd. Het was even wennen voor de omwonenden. Onze bezoekers liepen af en aan tussen het Informatiecentrum en de tunnelbouwkuip. 
De rondleidingen langs de bouwput waren vanaf het prille begin een succes. In het Informatiecentrum kregen bezoekers eerst een algemene uitleg. Maar de ‘kers op de taart’ was toch altijd weer het bezoekje aan de enorme bouwput.  De belangstelling was groot. Al snel konden de medewerkers van het infocentrum de aantallen belangstellenden niet meer alleen verwerken. Vanuit het A2-Bedrijvenplatform, Maastricht Centrummanagement en VVV/Maastricht Marketing kwam het initiatief om samen rondleidingen aan te bieden.
Samen met VVV Maastricht
Vanaf oktober 2012 was de allereerste rondleiding met een VVV-gids een feit. Onder het oog van ongeveer 30 belangstellenden mochten de gidsen voor het eerst hun verhaal vertellen. Gestart werd in het Informatiecentrum, waarna de rondleiding buiten verder ging. Via het uitkijkpunt bij Geusselt-Noord ging de wandeling verder naar de Paardentunnel en het uitkijkpunt bij de Burgemeester Bauduinstraat. De rondleiding eindigde bij de tijdelijke Maartensbrug. De VVV-gidsen wisten al snel alles te vertellen over retourbemaling, damwanden, stempels en verkeer. En er was veel belangstelling: eind 2012 stond de teller op 8.723 bezoekers.
De maquette was steeds een aandachtstrekker in het Informatiecentrum De maquette was steeds een aandachtstrekker in het Informatiecentrum
Van boven- naar ondergronds
Heel wat mensen hebben die route langs de bouwput gelopen en het tunnelwerk vanaf de uitkijkpunten en tijdelijke bruggen ervaren. Maar de indrukwekkende bouwkuip met stalen stempels, rijdende traverses en torenhoge kranen is eind 2014 verdwenen. Ondergronds ging het werk verder, uit het zicht van omwonenden en bezoekers. Daarom werd de A2-rondleiding in 2015 vernieuwd. De start in het  Informatiecentrum A2 Maastricht bleef hetzelfde, maar voortaan gingen bezoekers ook de tunnel in. De gidsen pasten opnieuw hun uitleg aan. Welke werkzaamheden zijn nodig voor afbouw en inrichting van de tunnel? Welke verkeers- en tunneltechnische installaties zorgen ervoor dat de A2-tunnel straks goed functioneert? Uit welke routes kunt u straks kiezen? Wat merkt u van onderhoud? En wat te doen bij autopech? Tijdens de rondleiding ondergronds keken ze alvast zoveel mogelijk vooruit op het dagelijks gebruik van de dubbellaagse tunnel in Maastricht.
In de tunnel kregen bezoekers onder meer toelichting over het middentunnelkanaal In de tunnel kregen bezoekers onder meer toelichting over het middentunnelkanaal
Gasten uit alle hoeken van de wereld
Groepen vanuit allerlei windstreken hebben het A2-Informatiecentrum bezocht. Soms kwamen ze vanuit onverwachte hoek: Slovenië, Rusland, Denemarken, Verenigde Staten, Bangladesh, Tsjechië. Maar ook vertegenwoordigers uit diverse gemeentebesturen (colleges en gemeenteraden) en actiegroepen uit Nederland, België en Duitsland kwamen een kijkje nemen. Verschillende ministeries en overheidsinstellingen zoals bijvoorbeeld de douane,  Belastingsdienst en de Industrie und Handelskammer Aachen zochten ons op. Woningbouwverenigingen, netwerk- en belangenorganisaties. Basisscholen en middelbare scholen uit de regio, hogescholen en universiteiten uit heel Nederland en ver daarbuiten zoals de Kasetsart University uit Thailand. Zelfs een groep nonnen trok de werklaarzen aan om de tunnel te bezoeken.
De cijfers
Uiteindelijk hebben we tussen 2011 en 2016 zo’n 57.400 mensen ontvangen in het Informatiecentrum en voor rondleidingen. Vier keer hebben we meegedaan met de landelijke ‘Dag van de Bouw’, waarbij we in totaal 35.700 bezoekers ontvingen. Samen opgeteld trok de bouwput van A2 Maastricht in de afgelopen jaren 93.100 bezoekers. Zouden we met het komende Tunnelweekend op 29 en 30 oktober de 100.000 gaan halen? Wij gaan ervoor en nodigen u uit mee te doen.