Wandendak met ANWB-flat rechts Wandendak met ANWB-flat rechts

A2 Actueel mei 2014

Tijdens het graven werd de bouwkuip continu gecontroleerd.

A2 MAASTRICHT WINT FUNDERINGSPRIJS 2016

Geplaatst op 18 oktober 2016

Op donderdag 6 oktober heeft A2 Maastricht de Funderingsprijs 2016 gewonnen. Een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de betonvereniging, het kennisnetwerk voor de (beton)bouw en de NVAF (Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken). De prijs werd uitgereikt tijdens de Funderingsdag 2016 die in samenwerking met KIVI-Geotechniek en SBRCURnet werd georganiseerd. 

De Funderingsprijs wordt toegekend aan bouwwerken of onderdelen van bouwwerken die in Nederland of in het buitenland door Nederlandse bedrijven zijn gerealiseerd en waarbij de toegepaste funderingstechnieken op een bijzondere wijze tot uiting komen. Om in aanmerking te komen voor de prijs, moeten het bouwwerk (of onderdeel van het bouwwerk) wel klaar zijn vóór de sluitingstermijn van het indienen voor de prijs. In 2014 was de tunnel qua constructie nog niet helemaal af, dus die ronde had A2 Maastricht gemist, maar dit jaar was het voor ons wel mogelijk om mee te dingen naar de prijs. En met resultaat!
Drie nominaties
De jury heeft uit alle inzendingen drie projecten genomineerd. De andere twee nominaties waren de Spoorzone Delft (tweede plaats) en de parkeergarage Leiden (derde plaats). Elke inzending is beoordeeld op de criteria: bouwkuip, innovatie, ruimtelijke, maatschappelijke en economische voordelen, gebruik van de ondergrond en duurzaamheid.
A2 Maasticht-collega Bjorn Vink heeft met deze criteria in het hoofd het verhaal van A2 Maastricht verwerkt tot een wervende inzending.
Scoren op verschillende aspecten
De prijs is vooral gericht op de bouwkuip en de tunnelconstructie maar ook op de grotere gedachte van het creëren van een gezondere en fijnere leefomgeving. Daarnaast was de bouwaanpak in de ‘onbekende’ en zeer gevarieerde kalksteenbodem met breuken, grotten en knetterharde vuursteenbanken een van de doorslaggevende factoren. Ook het toepassen van de zogenaamde ‘Observational  Method’ komt in het juryrapport naar voren. Deze methode hield in dat alle bewegingen in en van de bouwkuip continu in de gaten werden gehouden, om zo de constructiekansen in de kalksteen optimaal en beheerst te benutten.

Bovendien hadden we een streepje voor met de bijzondere ‘gebiedsintegrale aanpak’ waarbij 4 opdrachtgevers financiën en knowhow samen hebben gebracht in 1 Projectbureau, de opdrachtgever, die dan weer samen optrekt met opdrachtnemer Avenue2.

De prijs is een mooie opsteker voor het hele A2-team!