INGEBRUIKNAME KONING WILLEM ALEXANDERTUNNEL

A2 of N2?

De onderste tunnelbuizen zijn bestemd voor doorgaand verkeer. Oftewel: snelwegverkeer zonder bestemming in Maastricht. Daarom noemen we de onderste tunnelbuizen ook wel de A2-buizen. De bovenste tunnelbuizen zijn bestemd voor lokaal verkeer. Oftewel: verkeer dat wel in Maastricht en/of directe omgeving moet zijn. De bovenste tunnelbuizen vallen niet onder de noemer 'snelweg', maar zijn zogenaamde 'rijkswegen'. De bovenste buizen noemen we daarom de N2-buizen.

Snelheidsdeken

In de onderste (A2) tunnelbuizen geldt een maximumsnelheid van 100 km/u. In de bovenste (N2) tunnelbuizen ligt de maximumsnelheid lager: 80 km/u. Maar in de eerste weken na ingebruikname geldt voor alle tunnelbuizen dezelfde, aangepaste maximumsnelheid van 70 km/u. Nieuwe verkeerssituaties zijn immers altijd even wennen en de aangepaste maximumsnelheid geeft weggebruikers de ruimte die hiervoor nodig is. Pas als verkeer gewend is aan de nieuwe verkeerssituatie, voeren we de maximumsnelheid geleidelijk aan op tot het definitieve niveau. 
Gaat u de (snel)weg op? Zet dan uw navigatiesysteem uit en volg de borden Gaat u de (snel)weg op? Zet dan uw navigatiesysteem uit en volg de borden

Slim(mer) op weg

Er staat veel te gebeuren voor A2 Maastricht. Tegelijkertijd vinden ook op andere plekken in en om de stad werkzaamheden plaats voor een betere infrastructuur. Gaat u de weg op? Kijk vóór vertrek op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar. Zo bent u op de hoogte van afsluitingen en omleidingen, extra reistijd en verkeersdrukte. Of maak gebruik van één van de alternatieven voor reizen met de auto. Meer informatie: www.maastrichtbereikbaar.nl.

Meer over de ingebruikname van de Koning Willem Alexandertunnel

VERKEER TIJDENS DE #NACHTVD4BUIZEN

Geplaatst op 6 december 2016

In de #nachtvd4buizen nemen we alle vier verkeersbuizen van de Koning Willem Alexandertunnel in gebruik. Een technische operatie die niet mogelijk is zonder afsluitingen en omleidingen. Weggebruikers moeten vanaf donderdagavond 15 december rekening houden met afsluitingen en omleidingen van korte én lange duur.

Van tunnelbuis 1 naar tunnelbuis 4

De vier tunnelbuizen van de Koning Willem-Alexandertunnel kunnen we niet allemaal gelijktijdig in gebruik nemen. Eén voor één sluiten we de tunnelbuizen in de avond, nacht én ochtend van donderdag 15 op vrijdag 16 december aan op het bestaande wegennet:
 1. A2-buis rechts:
  De onderste tunnelbuis voor doorgaand verkeer van Eindhoven naar Luik nemen we tussen 23.00 en 01.00 uur in gebruik;
 2. A2-buis links:
  Tussen buis nummer 1 en 2 zitten heel wat uren (wegen)werk. De A2-buis links voor doorgaand verkeer van Luik naar Eindhoven nemen we in de vroege ochtenduren van vrijdag 16 december in gebruik.
 3. N2-buis links:
  de bovenste tunnelbuis voor lokaal verkeer van Europaplein naar Geusselt nemen we vrijwel gelijktijdig met de A2-buis (nummer 2) voor doorgaand verkeer van Luik naar Eindhoven in gebruik;
 4. N2-buis rechts:
  De laatste tunnelbuis is bestemd voor lokaal verkeer van Geusselt naar Europaplein. Deze nemen we in de loop van de ochtend van vrijdag 16 december in gebruik. Maar let op: één rijstrook van de N2-buis rechts blijft afgesloten. Dat is de rijstrook voor verkeer van Geusselt naar de John F. Kennedysingel. Via de fly-over Europaplein sluit deze in de loop van 2017 aan op de op- en afrit Kennedysingel.

Verkeersmaatregelen vanaf donderdagavond 15 december 2016

Donderdagavond 15 december tot in de loop van 2017:
Afsluiting tijdelijke N2 richting noorden ter hoogte van kruispunt Geusselt. Vanaf de John F. Kennedysingel/Akersteenweg kan verkeer niet meer doorrijden naar kruispunt Geusselt. Via de Vijverdalseweg en Terblijterweg wordt verkeer omgeleid. Verkeer vanaf Luik en/of oprit 55 (Randwyck) kan in de loop van vrijdagochtend 16 december via de bovenste (N2) tunnelbuis doorrijden naar kruispunt Geusselt. Kies aan het einde van de tunnelbuis voor afslag 53 (Terblijterweg).
Vanaf donderdagavond 15 december 2016 is de tijdelijke N2 richting kruispunt Geusselt afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de Akersteenweg, Vijverdalseweg en Terblijterweg Vanaf donderdagavond 15 december 2016 is de tijdelijke N2 richting kruispunt Geusselt afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de Akersteenweg, Vijverdalseweg en Terblijterweg
Donderdagavond 15 december, vanaf circa 23.00 uur tot in de loop van 2017
Na ingebruikname van de A2-tunnelbuis voor doorgaand verkeer richting zuiden sluiten we de tijdelijke N2 richting zuiden ter hoogte van knooppunt Europaplein af, Verkeer wordt via afrit 54 (Cadier en Keer) omgeleid naar Cadier en Keer, Centrum Zuid of de oprit naar de A2 richting Luik. Doorgaand verkeer maakt gebruik vanaf dat moment gebruik van de A2 tunnelbuis om door te gaan naar Luik en/of afrit 55 (Randwyck).
Donderdagavond 15 tot vrijdagochtend 16 december 2016
Afsluiting van de A2 richting Eindhoven tussen oprit 56 (Gronsveld) en knooppunt Europaplein, inclusief oprit 55 (Randwyck) en afrit 54 (Europaplein/Akersteenweg). Verkeer wordt via de Hoge Weerd, Limburglaan, John F. Kennedysingel, oprit 54 (Europaplein/Akersteenweg) en tijdelijke N2 omgeleid naar de dive-under Terblijterweg*. In de vroege ochtenduren kan verkeer verkeer vanaf oprit 56 (Gronsveld) via de A2- en N2- tunnelbuizen doorgaan richting Eindhoven en/of Terblijterweg. 

* Let op: kruispunt Geusselt is niet meer via de tijdelijke N2 bereikbaar voor verkeer vanaf de John F. Kennedysingel/Akersteenweg. Verkeer wordt omgeleid via de Akersteenweg, Vijverdalseweg en Terblijterweg.
Donderdagavond 15 december tot circa 23.00 uur:
 • Rijstrookafzettingen voor verkeer op de A2 en A79  richting zuiden tussen afrit 51 (Meerssen) en kruispunt Geusselt.
 • Verkeersstop tussen knooppunt Kruisdonk en kruispunt Geusselt voor het omzetten van verkeer richting A2 tunnelbuis naar Luik en/of afrit 55 (Randwyck).
Donderdagavond 15 december, vanaf circa 23.00 uur:
Na ingebruikname van de eerste (A2) tunnelbuis worden de markeringen op de Terblijterweg aangepast op de nieuwe verkeerssituatie. Verkeer moet tot in de ochtenduren rekening houden met:
 • Rijstrookafzettingen op de Viaductweg: alle verkeersbewegingen blijven mogelijk;
 • Rijstrookafzettingen op de Terblijterweg: alle verkeersbewegingen blijven mogelijk;
 • Kruispunt Geusselt afgesloten voor alle verkeer vanaf het noorden. Verkeer wordt via afrit 52 (Nieuwe Limmelderweg) omgeleid naar de Beatrixhaven en Willem Alexanderweg. Verkeer vanaf het noorden richting Luik en/of afrit 55 (Randwyck) rijdt door via de onderste, A2-tunnelbuis richting zuiden.

Nieuwe verkeerssituatie bij Maastricht vanaf vrijdagochtend 16 december 2016

Met de ingebruikname van de Koning Willem Alexandertunnel ontstaat vanaf vrijdagochtend 16 december een nieuwe verkeerssituatie. Vanaf dat moment zijn de dagelijkse routes bij Maastricht anders. Dat zal even wennen zijn. Waar moet u straks op letten? Op www.a2maastricht/rijroutes hebben we de nieuwe verkeerssituatie voor u op een rij gezet.

Planning

Een deel van de wegwerkzaamheden voor de ingebruikname van de tunnel wordt naar voren gehaald. Alleen zo is het mogelijk om vier tunnelbuizen in één nacht tijd in gebruik te nemen. De voortgang van het werk is afhankelijk van weer én techniek. Tegelijkertijd staan kwaliteit en zorgvuldigheid voorop. Als het onverwacht tóch nodig is, schuift de ingebruikname door naar eind januari 2017. We houden u op de hoogte!