DANKVIERING IN DE LOURDESKERK

Ingebruikname Koning Willem Alexandertunnel

Fotoboek Dankviering

Kick-off Boomfeestdag 2017

Na afloop van de dankviering was het tijd om verder te blikken. Dat werd gedaan door wethouder Gerdo van Grootheest, pastoor Jeukens én Peter Derksen, directeur van de Stichting Notionale Boomfeestdag. Samen gaven de kick-off voor de jubileum Boomfeestdag die op 22 maart 2017 wordt gevierd in Maastricht. Het thema van de Boomfeestdag met een extraatje wordt ‘Bomen Verbinden’ en sluit naadloos aan op de visie van pastoor Jeukens. 
Van links naar rechts: wethouder Gerdo van Grootheest, pastoor Mattie Jeukens en directeur Peter Derksen Van links naar rechts: wethouder Gerdo van Grootheest, pastoor Mattie Jeukens en directeur Peter Derksen

VAN BARBARA NAAR DRIE KONINGEN

Geplaatst op 21 december 2016

Sinds 2012 organiseert pastoor Mattie Jeukens regelmatig speciale A2 Maastricht bijeenkomsten in 'zijn' Lourdeskerk in Wittevrouwenveld. Het begon in mei 2012 met een bijeenkomst waar pastoor Mattie de hulp inriep van twee heiligen: de Heilige Barbara en de Madonna della Strada. Viereneenhalf jaar lang hebben Barbara en Madonna de tunnelbouwers in bescherming genomen. Nu de Koning Willem Alexandertunnel op tijd in gebruik is genomen en de bouwwerkzaamheden zonder grote ongevallen zijn afgerond, is het wat pastoor Mattie betreft tijd om beide heiligen voor hun hulp te bedanken.

Elkaar opnieuw vinden

280 Bezoekers waren op zondag 18 december aanwezig in de Lourdeskerk. Een bont gezelschap, bestaande uit omwonenden, bouwers, koempels, belangstellenden en meer. Pastoor Mattie stond de kerkgangers niet alleen te woord: deken John Dautzenberg droeg een fors steentje bij. Tijdens de mis stonden beiden uitvoerig stil bij de helende werking van de tunnel die het mogelijk maakt om oost en west Maastricht opnieuw met elkaar te verbinden. "Wij kunnen elkaar als mens nu weer opnieuw vinden,"aldus deken Dautzenberg. 

Van core-business naar tunnelgeboorte

Pastoor Mattie greep de hoogmis aan om terug te keren naar zijn core-business: de catechismus. Via een uitgebreide beschrijving van de stamboom van Jezus Christus kwam hij uit bij de geboorte van de Koning Willem Alexandertunnel. Hij was er maar wát trots op dat hij één van de inzittenden was in de dubbeldekker die in de avond van vrijdag 15 december als eerste door de tunnel reed. "Ik zat tussen allemaal vrouwen in, dat heeft Barbara vast zo bekokstoofd!" liet hij weten. "Ik kreeg zelfs un puneke van de burgemeester!"

Drie Koningen

Aan het einde van de dankviering keek pastoor Jeukens terug op de veelvuldige contacten die hij tijdens de bouwperiode had met wethouder Aarts en projectdirecteuren Bauke Lobbezoo en Louis Prompers. Alledrie hadden ze grote indruk op hem gemaakt door de grote betrokkenheid bij project en buurt. Daarna was het tijd om de Heilige Barbara en de Madonna della Strada in te wisselen. "Omdat het december is kies ik nu voor de Drie Koningen,"liet Mattie weten. "Die zetten we als heiligen bovenop de tunnel!"
Fotografie: Fred Berghmans