WE WERKEN DOOR!

Afbouw totale verkeerssysteem voor A2 Maastricht

Fotoboeken

Snel naar:

Lokale rijroutes tijdens de ombouw van knooppunt Europaplein

Volg de borden en zet uw navigatie uit!

Totaal verkeerssysteem

De Koning Willem Alexandertunnel is onderdeel van een totaal verkeerssysteem, dat zich uitstrekt over een lengte van 6 kilometer, tussen de knooppunten Kruisdonk en Europaplein. Waar mogelijk zijn nieuwe wegen aangesloten op de tunnelbuizen en het bestaande wegennet. Nu het noord-zuid verkeer grotendeels ondergronds door kan gaan, is ruimte vrijgekomen om de overgebleven knelpunten aan pakken. 
De knelpunten bij knooppunt Europaplein nemen we als eerste onder handen De knelpunten bij knooppunt Europaplein nemen we als eerste onder handen

(Brom)fietsverkeer

Tijdens de ombouw van Europaplein kunnen (brom)fietsers in beide richtingen door gaan via het huidige fietspad, aan de noordzijde van de John F. Kennedysingel. Download hier
een routekaartje
. Na afronding van de werkzaamheden blijft de noordelijke fietsroute gelden voor (brom)fietsers vanuit Cadier en Keer richting Centrum. Het fietspad aan de zuidzijde van de Kennedysingel - voor (brom)fietsverkeer van Centrum Maastricht naar Heer/Cadier & Keer - nemen we vanaf eind maart/begin april wel grotendeels in gebruik. Alleen de toekomstige afrit voor (brom)fietsverkeer richting Wyckerpoort-Zuid laat nog even op zich wachten: die sluiten we in de loop van het najaar aan op het zuidelijke fietspad.
Het huidige fietspad aan de noordzijde van de Kennedysingel blijft tijdens de ombouw in gebruik Het huidige fietspad aan de noordzijde van de Kennedysingel blijft tijdens de ombouw in gebruik

Maastricht Bereikbaar

Er staat nog veel te gebeuren voor A2 Maastricht. Tegelijkertijd vinden ook op andere plekken in en om de stad werkzaamheden plaats voor een betere infrastructuur, bijvoorbeeld voor het project Noorderbrugtracé. Gaat u de weg op? Kijk vóór vertrek op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar. Zo bent u op de hoogte van afsluitingen en omleidingen, extra reistijd en verkeersdrukte. Of maak gebruik van één van de alternatieven voor reizen met de auto. Meer informatie op: www.maastrichtbereikbaar.nl.

Afslag gemist?

Toch verkeerd gereden? Geen nood. Tijdelijke omleidingsroutes zijn erop gericht om u weer naar uw bestemming te leiden. Ga niet zelf zoeken, maar volg de borden langs de weg. 

OMBOUW KNOOPPUNT EUROPAPLEIN

Van maandag 30 januari tot begin april 2017

Update 25 januari 2017

Sinds vrijdag 16 december rijdt verkeer door de vier tunnelbuizen van de Koning Willem Alexandertunnel. Toch zijn nog niet alle rijstroken beschikbaar omdat sommige oude en nieuwe wegen elkaar nog kruisen. Nu het overgrote deel van het noord-zuid verkeer ondergronds doorgaat, is ruimte vrijgekomen voor de afbouw van het totale verkeerssysteem voor A2 Maastricht. Knooppunt Europaplein nemen we als eerste onder handen. Lokaal verkeer van en naar Luik moet rekening houden met forse hinder door extra reistijd en omleidingsroutes.

VOORBEREIDEND WEGENWERK

Afsluiting oprit naar de A2 richting Luik

Sinds maandagmiddag 23 januari is de oprit naar de A2 richting Luik afgesloten. Lokaal verkeer van en naar Luik wordt met gele borden omgeleid via de John F. Kennedysingel – Limburglaan – Hoge Weerd – oprit 56 (Gronsveld) en andersom. Verkeer richting Wyckerpoort-Zuid leiden we via de Avenue Céramique en Sphinxlunet om naar de Heerderweg. Vanaf de Sint Gerardusweg kan verkeer doorgaan richting afrit 55 (Randwyck) en/of Luik.

Afsluiting afrit 54 (Akersteenweg)

Vanaf maandagavond 30 januari - 20.00 uur - is ook afrit 54 (Europaplein/Akersteenweg) afgesloten voor verkeer vanuit Luik richting Akersteenweg/Kennedysingel. Lokaal verkeer wordt omgeleid via afrit 56 (Gronsveld) – Hoge Weerd – Limburglaan – John F. Kennedysingel. 

TIJDELIJKE ROTONDE VOOR EUROPAPLEIN-NOORD

Ter hoogte van Europaplein-Noord is inmiddels een tijdelijke rotonde aangelegd. Lokaal verkeer gaat sinds dinsdagochtend 31 januari via de tijdelijke rotonde in alle rijrichtingen door, uitgezonderd van en naar het zuiden (richting Luik).
Ter hoogte van de Nassaulaan leggen we een tijdelijke rotonde aan Ter hoogte van de Nassaulaan leggen we een tijdelijke rotonde aan

Ombouw naar definitieve situatie

Rijrichtingen bij knooppunt Europaplein na ombouw Rijrichtingen bij knooppunt Europaplein na ombouw
De ombouw van Europaplein is eind januari van start gegaan, zodat het totale verkeerssyteem voor A2 Maastricht in de loop van de zomer in gebruik kan worden genomen. De laatst overgebleven autobrug is verwijderd en tussen Kennedysingel en fly-over zijn we begonnen met grondwerk dat nodig is om de fly-over en toekomstige op- en afrit Kennedysingel aan te sluiten op de tunnelbuizen en wegennet. De John  F. Kennedysingel verleggen we - tussen de oprit naar de A2 richting Luik en oprit 54 (Europaplein/Akersteenweg) - in zuidelijke richting. De oprit naar de A2 richting Luik schuift op naar de oostzijde, ter hoogte van de Akersteenweg. Eind maart/begin april ronden we de ombouw van Europaplein af. Dan is ook knooppunt Europaplein aangesloten op de Koning Willem-Alexandertunnel en kan lokaal verkeer via de bovenste (N2) tunnelbuis doorgaan naar de John F. Kennedysingel.

Op- en afrit Gerardusweg

Afrit Gerardusweg vanaf de John F. Kennedysingel is vanaf maandag 23 januari definitief afgesloten voor verkeer. Via de Gerardusweg kan verkeer vooralsnog gewoon doorgaan richting Luik. De oprit blijft in gebruik tot in het najaar van 2017. Dan realiseren we een nieuwe weg naast Dienstengebouw Zuid: het Winterbed. Via het Winterbed kan verkeer doorgaan naar de John F. Kennedysingel richting Centrum-Zuid, Cadier en Keer, Luik en/of bovenste (N2) tunnelbuizen en vice versa. Oprit Gerardusweg sluiten we af zodra het Winterbed in gebruik wordt genomen.

auto

VERKEERSMAATREGELEN VOOR LOKAAL VERKEER TIJDENS DE OMBOUW VAN EUROPAPLEIN:


Van John F. Kennedysingel naar Luik:
  • John F. Kennedysingel - Reinier Nafzgerstraat - Limburglaan - Hoge Weerd - oprit 56 (Gronsveld/Köbbesweg)
Van Luik naar John F. Kennedysingel:
  • Afrit 56 (Gronsveld/Köbbesweg) - Hoge Weerd - Limburglaan - John F. Kennedysingel
Van Luik naar Wyckerpoort-Zuid
  • Afrit 56 (Gronsveld/Köbbesweg) – Hoge Weerd - Limburglaan – Avenue Céramique - Sphinxlunet
Kijk voor actuele reisinformatie en omleidingsroutes op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar.

Vooruitblik

Niet alleen knooppunt Europaplein wordt omgebouwd: ook kruispunt Geusselt passen we nog aan voor de afbouw van het totale verkeerssysteem voor A2 Maastricht. Vervolgens sluiten we de viaducten Noorderpoort-Noord en Noorderpoort-Zuid aan op het wegennet. Lees hier meer over de afbouw voor A2 Maastricht.

*Let op: planningen zijn naar huidige inzichten en afhankelijk van diverse omstandigheden. We houden u op de hoogte!
Fotografie: Aron Nijs en Frans Senden