MIJLPALEN

22 kunstwerken voor A2 Maastricht

A2 Actueel

Op zondag 6 april 2014 begon onze A2 Actueel uitzending met een bezoekje aan de Wielerbaan.

WIELERBAAN

De Wielerbaan is een brug over de A2, bestemd voor voetgangers en fietsers. De brug is een onderdeel van de Groene Loper en vormt een rechtstreekse verbinding tussen Maastricht-Oost en Buitengoed Geul en Maas (Landgoederenzone). De Wielerbaan is vooral bestemd voor recreatief verkeer en wordt daar ook op ingericht. Aan weerszijden van het brugdek staan plantvakkendie gevuld worden met hagen en langs de op- en afrit zijn in februari 2016 winterlindes aangeplant. Verlichting komt er niet op de Wielerbaan om lichtvervuiling rondom Buitengoed Geul en Maas te voorkomen. De bouw van de Wielerbaan is sinds medio 2015 afgerond, maar openstelling heeft nog even op zich laten wachten. Sinds vrijdag 8 april 2016 is de Wielerbaan definitief open voor voetgangers en fietsers. Op zondag 22 mei 2016 vond de feestelijke opening van de Wielerbaan én het eerste stukje Groene Loper plaats.

Bouwen in fasen

Omdat de Wielerbaan zich direct boven de A2 bevindt, is de bouw opgeknipt in fasen. De oostzijde is als eerste gebouwd. Voordat de bouw van het westelijke deel kon beginnen, moest eerst de A2 worden verleg. In 2013 was het zover en kon het werk aan de Wielerbaan doorgaan. 

Wandelen en fietsen mag, brommen en snorren niet
De Groene Loper is straks bestemd voor voetgangers en fietsers. Dat betekent dat bromfietsers gebruik moeten maken van de naastgelegen rijbaan. 

In cijfers

  • Lengte brugdek: 66,8 meter
  • Breedte brugdek: 10,6 meter
  • Beton: 709 m3
  • Wapening: 146.446 kg
  • Realisatie ruwbouw: juni 2012 – september 2014 (in fasen)
Fotografie: Reen van Beek