BEATRIXHAVEN

Tunneltje Beukenlaan

Andere kunstwerken van de verbindingsweg?

Wist u dat

- er 48 elementen zijn geplaatst
- de elementen ongeveer 9 meter breed
- en 4,20 meter hoog zijn
- het tunneltje ongeveer 40 meter lang is
Doorkijk door het tunneltje Doorkijk door het tunneltje

KUNSTWERK BEUKENLAAN

Bijgewerkt op 20 augustus 2013

Sinds juni 2013 is het tunneltje Beukenlaan opengesteld voor fietsers en voetgangers. Onderstaande luchtfoto geeft de voorlopige eindsituatie weer. Zodra de verbindingsweg naar de Beatrixhaven aangelegd is, zal ook bovenop het tunneltje alles gereed gemaakt worden.

Luchtfoto tunneltje Beukenlaan - juli 2013. Luchtfoto tunneltje Beukenlaan - juli 2013.

GEWAPENDE GROND

Sinds begin februari is Avenue2 bezig geweest met het aanbrengen van gewapende grond bij het tunneltje Beukenlaan. De grond werd aangebracht naast de in- en uitgangen van het tunneltje en loopt gedeeltelijk over het tunneltje heen. De opbouw van de gewapende grond is nodig omdat de nieuwe verbindingsweg naar de Beatrixhaven over het tunneltje heen loopt.

Intussen zit de tunnel bijna volledig verborgen onder de gewapende grond, waarrond schanskorven zijn geplaatst. De schanskorven bij het tunneltje, zijn dezelfde schanskorven als bij het viaduct aan de Mariënwaard, het spoorviaduct en het nieuwe viaduct bij de A2/A79.
Naar verwachting gaat de Beukenlaan begin juni weer open voor fietsers en voetgangers, maar daarvoor moet Avenue2 nog eerst het pad herstellen.

Gewapende grond en schanskorven bij het tunneltje Beukenlaan Gewapende grond en schanskorven bij het tunneltje Beukenlaan

BETONWERK TUNNELTJE BEUKENLAAN

Bijgewerkt op 11 juli 2012

Avenue2 is, nadat de elementen geplaatst zijn, begonnen met het aanstorten van de in- en uitgang van het tunneltje. Deze werkzaamheden duren tot de bouwvak. Na de bouwvak wordt het dak gestort. Als het betonwerk gereed is, kan er na de bouwvak worden begonnen met het aanleggen van gewapende grond aan beide kanten van het tunneltje. De nieuwe verbindingsweg komt immers over het tunneltje heen te liggen.

ELEMENTEN BEUKENLAAN GEPLAATST

Geplaatst op 1 juni 2012

Afgelopen week heeft Avenue2 de tunnelelementen voor het tunneltje Beukenlaan geplaatst. Het gaat om losse, betonnen elementen die één voor één werden ingehesen en aan elkaar gekoppeld. De werkzaamheden duurden enkele dagen en zijn goed verlopen. Ondanks wat de naam ‘tunnel’ doet vermoeden, blijft de Beukenlaan wel op gelijke hoogte liggen. De tunnel wordt niet verdiept in de grond aangelegd, maar wordt bovenop de bestaande Beukenlaan gebouwd. De Beukenlaan blijft ook met tunneltje een fiets- en wandelpad. Deze tunnel is net zoals het viaduct over het spoor en het viaduct over de Mariënwaard onderdeel van de toekomstige verbindingsweg Beatrixhaven. De verbindingsweg komt hier overheen te liggen.

Voor de werkzaamheden aan het tunneltje is de Beukenlaan nog tot medio december afgesloten vanaf de kruising met de Hoekerweg tot aan de kruising met de Sleperweg.

De betonnen elementen zijn geproduceerd door Strukton Prefab en zijn geplaatst door Mammoet in opdracht van aannemer Avenue2.

START WERKZAAMHEDEN TUNNELTJE BEUKENLAAN

Vanaf maandag 26 maart begint Avenue2 met de voorbereidende werkzaamheden voor het ‘tunneltje Beukenlaan’. Dit kunstwerk is een nieuwe landtunnel in de toekomstige verbindingsweg Beatrixhaven. De nieuwe verbindingsweg loopt over het viaduct Mariënwaard, het spoorviaduct en het tunneltje Beukenlaan. Eerst wordt er gewerkt aan de kabels die in de grond liggen. Om deze kabels worden mantelbuizen geplaatst. Deze buizen dienen als bescherming voor de kabels. Tegelijkertijd wordt er grondverbetering aangebracht. Dit houdt in dat er extra zand wordt aangebracht voor de fundatie van de nieuwe tunnel Beukenlaan. Deze landtunnel is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers.
Fotografie: Reen van Beek
Fotografie luchtfoto('s): Peter Wijnands