ONDERGRONDS

"Elke kabel, elke schakelaar, elk lampje, elk stopcontact heeft een eigen nummer. Alles moet precies te herleiden zijn" - Wim Toonen, toezichthouder tunnelinstallaties.

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Geplaatst op 21 mei 2015

In de Dienstengebouwen en in de tunnel is het installatieteam sinds begin dit jaar gestart met het aanleggen van kabels. De kabels komen in de kabelgoten te liggen, die vorig jaar gemonteerd zijn. Het kabeltrekken is best een tijdrovende klus. Want om de dubbellaagse tunnel vanaf eind 2016 in gebruik te kunnen nemen, moet in totaal zo’n 750 kilometer kabel worden aangelegd. Een afstand van Maastricht naar Parijs en terug.

Wim Toonen - toezichthouder tunnelinstallaties bij Avenue2 - is elke dag ondergronds te vinden en laat weten: “Alle kabels moeten strak in de kabelgoten liggen en worden om de 25 meter voorzien van een geel plaatje met daarop een unieke code voor die kabel. Die unieke codering geldt trouwens ook voor elke kabelgoot, schakelaar, wandcontactdoos of lamp. De codes komen overeen met de codes op de bouwtekeningen. Zo kunnen we altijd en ook in de toekomst gemakkelijk terugvinden waar zich wat bevindt, of wat bijvoorbeeld de route van een bepaalde kabel is.”

Al dat kabelwerk is nodig voor de verkeerstechnische en tunneltechnische installaties, afgekort de VTTI. In de tunnel zitten straks ruim 50 verschillende soorten installaties. Denk bijvoorbeeld aan energievoorziening, verlichting, wegdetectie om de doorstroming van verkeer in de gaten te houden, 24-uurscamerabewaking, ventilatie, blusvoorzieningen en communicatie- en omroepsystemen. Samen zorgen deze voorzieningen ervoor dat de tunnel dagelijks goed en veilig kan functioneren. 
In de Dienstengebouwen worden kabels netjes weggewerkt onder verhoogde computervloeren.  In de Dienstengebouwen worden kabels netjes weggewerkt onder verhoogde computervloeren.