DUBBELLAAGS TUNNEL A2 MAASTRICHT

Koning Willem-Alexandertunnel

Wanneer?

Ingebruikname Koning Willem-Alexandertunnel: vrijdag 16 december 2016

Blijf op de hoogte!

Meer weten?

Veelgestelde vragen én antwoorden over onder andere het gebruik van de tunnel, routes en bewegwijzering, onderhoud, voorzieningen en installaties in de tunnel en veiligheid voor de weggebruiker zetten we voor u op een rijtje. Klik op het onderwerp om naar de bijbehorende vragen te gaan. Staat uw vraag er niet bij? Bel of mail ons.

Van A naar B

In de film 'Hoe werkt de A2-tunnel?' komen de belangrijkste rijroutes aan bod. Voordat we deze film (2015) ontwikkelden, maakten we gebruik van losse filmpjes om een aantal rijroutes na realisatie van de tunnel aan te geven. Deze 'oude' filmpjes kunt u nog altijd hier bekijken. 

Rijkswaterstaat & tunnels

Rijkswaterstaat is de beheerder van de Koning Willem-Alexandertunnel en de rijkswegen. Op hun website is ook allerlei informatie te vinden over tunnels in Nederland en thema's, zoals het tunneldoseren. Klik hier.

Organisaties bereiden ingebruikname A2-tunnel voor

In gesprek met...

Dagblad de Limburger was eerder bij de brandweer en de verkeerscentrale Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat. Hoe werken zij straks met de A2-tunnel in Maastricht? Bovendien nam journaliste Vikkie Bartholomeus eind 2015 een kijkje bij de installaties in de A2-tunnel. Lees de artikels hier:

Actualiteiten?

Wilt u weten welke activiteiten ondergronds plaatsvinden? Via onze vaste rubriek ‘Ondertussen in de tunnel...’ houden we u op de hoogte. Dat blijven we ook in 2016 doen, als het accent verschuift naar het testen van alle systemen in de tunnel. U vindt de rubriek wekelijks als nieuwsbericht op de homepage van deze website, in het digitale voortgangsbericht of op de A2-pagina in weekblad 1Maastricht en 1Meerssen. 

Zo wordt u straks door de tunnel geleid...

Het ontwerp van de tunnel zorgt ervoor dat u veilig en makkelijk door de tunnel rijdt. In de A2-Special van juni 2015 meer over verkeerspsychologie bij A2 Maastricht. Op pagina 4.

HOE WERKT DE KONING WILLEM-ALEXANDERTUNNEL?

Update 10 maart 2017

Sinds vrijdag 16 december 2016 zijn de dagelijkse routes bij Maastricht anders. Dat is best even wennen. Via deze themapagina vertellen we u meer over het gebruik en functioneren van de dubbellaagse tunnel in Maastricht. Oftewel: de Koning Willem-Alexandertunnel.
Wat zijn de belangrijkste rijroutes? Op welke borden moet ik letten? Wanneer vindt er onderhoud plaats en wat merk ik daarvan als weggebruiker? Wat als ik stil kom te staan in de tunnel als gevolg van autopech of een ongeval? En wat te doen bij een ernstig ongeluk, zoals een brand, in de tunnel? Wilt u graag meer weten over (één van) deze onderwerpen? Bekijk dan de film hieronder.

Vergeet niet om het beeld te vergroten, door op het symbool rechtsbeneden in het schermpje te klikken.

Kijkt en 'rijdt' u mee?

In het kort

Wilt u snel nog eens terugkijken of een korte versie zien? Er is ook een samenvatting van 3 minuten beschikbaar, waarin het gebruik en functioneren van de Maastrichtse tunnel in een notendop wordt uitgelegd.

A2 Actueel en Via Maastricht

Ook in ons eigen wekelijkse programma over A2 Maastricht, A2 Actueel (tot 2015) en Via Maastricht (vanaf 2015), besteedden we aandacht aan de werking van de dubbellaagse tunnel. Zo gingen we op bezoek bij de brandweer en de nieuwe verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in Helmond. En we spraken met een verkeerspsycholoog, die de tunnel en de aansluitende wegen bekijkt vanuit de ogen van de weggebruiker. Bekijk de losse filmpjes hieronder.

22 november 2015: Master en de slave!?

8 november 2015: Wegverkeersleiders in opleiding

1 november 2015: Brandweer oefent in virtuele tunnel

24 mei 2015: Bovengronds 'hart' van de tunnel

3 mei 2015: 24-uurs bewaking vanuit Helmond

10 mei 2015: Brandmelding, en dan?!

26 april 2015: Veiligheid en verkeerspsychologie