IN DE DIENSTENGEBOUWEN

Lees meer:

Binnenkijken...

Op 24 mei 2015 nam toezichthouder Wim Toonen ons mee het Dienstengebouw-Zuid in:

ONDERTUSSEN IN DE TUNNEL...

Bijgewerkt in mei 2015

In de verschillende ruimtes van de Dienstengebouwen zit straks heel wat apparatuur. Al die apparatuur functioneert het beste onder een bepaald klimaat. De klimaatregeling zorgt ervoor dat de apparatuur zo goed mogelijk kan presteren en een maximale levensduur houdt. De klimaatregeling bestaat uit drie onderdelen: de luchtbehandelingskast, de koelmachines en de verwarmingsinstallatie. 

Luchtbehandelingskast
De luchtbehandelingskast zorgt ervoor dat er altijd verse lucht in het Dienstengebouw aanwezig is, op de juiste temperatuur en met de juiste vochtigheid. Een soort van airconditioning dus. Daarvoor is door het hele Dienstengebouw een luchtkanalensysteem aangelegd. 

Koelmachines
De koelmachines hebben een plek gekregen op het dak van Dienstengebouw Zuid en in de patio van Dienstengebouw Noord. Elk Dienstengebouw heeft drie koelmachines. De machines sturen koelvloeistof door het leidingwerk het Dienstengebouw in. De vloeistof wordt gebruikt om de lucht in de verschillende technische ruimtes te koelen. Elektrische installaties geven immers een hoop warmte af. Zonder koeling raakt de boel oververhit.

Verwarmingsinstallatie
En dan is er nog de verwarmingsinstallatie, waarmee de ruimtes in het Dienstengebouw kunnen worden verwarmd als dat nodig is.

Alle drie de installaties samen zorgen voor een optimaal - in vaktermen geconditioneerd - klimaat in de besturingsruimtes van de tunnel. 
De luchtbehandelingskast (links) zorgt ervoor dat er altijd frisse lucht op de juiste temperatuur en met de juiste luchtvochtigheid in het Dienstengebouw aanwezig is. De luchtbehandelingskast (links) zorgt ervoor dat er altijd frisse lucht op de juiste temperatuur en met de juiste luchtvochtigheid in het Dienstengebouw aanwezig is.
De koelmachines sturen koelvloeistof door het leidingwerk het Dienstengebouw in, om de lucht in de verschillende technische ruimtes te koelen. De koelmachines sturen koelvloeistof door het leidingwerk het Dienstengebouw in, om de lucht in de verschillende technische ruimtes te koelen.