TUNNELTRANSPORTEN

Actueel

Wyckerpoort-Noord en Scharn

  • Vrijdag 31 oktober 2014: Betontransporten vanuit Beatrixhaven via Meerssenerweg, Professor Nypelsstraat, Professor Cobbenhagenstraat en terug. Maar ook vanuit Beatrixhaven via Terblijterweg, Vijverdalseweg, Bergerstraat, Scharnerweg, Koningsplein en terug.
  • Dinsdag 4 november 2014: Betontransporten vanuit Beatrixhaven via Terblijterweg, Vijverdalseweg, Bergerstraat, Scharnerweg, Koningsplein en terug.

Soms is de bouwweg kortstondig afgesloten. Dan kan het voorkomen dat enkele vrachtwagens het werkterrein oprijden/verlaten via de wijk.   

TUNNELTRANSPORTEN DOOR DE WIJK

Update 30 oktober 2014

2014 is een druk jaar voor de tunnelbouwers. Twee ‘tunnelbouwtreinen’ werken volgens een vaste werkmethode naar elkaar toe. Eentje van zuid naar noord en de andere van noord naar zuid. Daarbij wordt gewerkt in tunnelmoten. Per week schuift elke bouwtrein één tunnelmoot van 24 meter op. Met 2 bouwtreinen wordt dus 48 meter betonnen tunnel in een week aangelegd. De ploegen komen steeds dichter bij elkaar. Rond de jaarwisseling zal het betonnen casco van de dubbellaagse tunnel af zijn.

Zover is het nu nog niet. Overal tussen Geusselt en Europaplein vinden volop activiteiten plaats in en langs de tunnelbouwkuip. Van het inhijsen van wapening tot het uithijsen van stempels en van het storten van beton tot het aanvullen met grond en het uittrillen van damwandplanken. Al die werkzaamheden brengen heel wat transporten met zich mee. Tegelijkertijd is de werkruimte beperkt. Onder andere om die reden gebeuren sommige werkzaamheden buiten de reguliere werktijden. Denk aan het verwijderen van stempels of het storten van beton in de late of vroege uren.
Rijden door de wijk
Ook overdag is het dan nog steeds passen en meten in en om de bouwkuip. Om alle werkzaamheden vlot te kunnen laten doorgaan, is het telkens weer puzzelen met de planning en in de uitvoering. In het algemeen geldt daarbij één centrale route voor tunneltransporten; dat is de bouwweg aan de oostzijde van de tunnelbouwkuip. Maar soms is deze voor langere of kortere duur geblokkeerd, bijvoorbeeld door een betonpomp of vrachtwagen die net staalwerk aan het lossen is. In dit soort situaties is het onvermijdelijk om via de woonwijken te rijden. Dat geldt met name voor de betonmixers en grondtransporten vanuit de verschillende depots (voor het aanvulwerk).
Blokkade voor bouwweg bij Scharnerweg
De tunnelbouwers hebben tijdens de ombouw van de Scharnerwegbrug (11 augustus - 26 september) een krap werkterrein ter beschikking. Vanaf maandag 18 augustus is de ruimte té krap om ook de bouwweg ter plaatse bereikbaar te houden. Transporten op deze route, bijvoorbeeld met wapeningsstaal voor de tunneldaken, rijden dan vanaf de bouwweg bij het Oranjeplein/Scharnerweg via het Koningsplein (achter de Gemeenteflat) naar poort N-09 ter hoogte van de Frankenstraat. Hier kunnen de wagens het werkterrrein oprijden. Maar ook andere omwonenden kunnen de komende weken meer hinder ondervinden van transporten door de wijk. Via deze website houden we u op de hoogte. 
Blijf op de hoogte
Wilt u weten wanneer er afgeweken wordt van de reguliere transportroutes voor bouwverkeer en op welke momenten u vrachtbewegingen door de wijk kunt verwachten? Kijk dan in het overzichtje hiernaast. Hier houden wij de te verwachten vrachten door de wijk en de rijroutes zo goed mogelijk bij. Aan het eind van de week vindt u een overzicht voor de daaropvolgende week. Houdt u er wel rekening mee dat er altijd veranderingen kunnen optreden als gevolg van onvoorziene omstandigheden.
Hinder door vrachtverkeer
Over de bouwweg rijdt continu (zwaar) vrachtverkeer. Vrachtverkeer door de buurt of straat kan voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld in de vorm van geluid, stof en trillingen. Ook buiten de reguliere werktijden van 07.00 tot 19.00 uur. Sommige tunnelactiviteiten gaan tot ’s avonds laat en soms zelfs ‘s nachts door. Denk aan het hijsen van materialen in of uit de bouwkuip. Of het storten en afwerken van beton; werk dat tussentijds niet kan worden afgebroken. Ook transporten die voor deze werkzaamheden nodig zijn, gaan dan door. Houd u er daarnaast rekening mee dat op zaterdag regelmatig wordt gewerkt.