Home / Ontwerp & Resultaat / Stedelijke vernieuwing
Renovatie van de Gemeenteflat aan de Groene Loper. © Fred Berghmans

Stedelijke vernieuwing

Eind 2016 werd de eerste tweelaagse tunnel van Nederland in gebruik genomen. Anno 2018 zijn inwoners en bezoekers van Maastricht-Oost steeds nieuwsgieriger naar de bovengrondse Groene Loper van Europaplein tot aan de Meerssenerweg. Hier ontstaat in de periode tot 2026 een nieuw stuk stad.

Groene Loper bovenop tunnel

Na de ingebruikname van de Koning Willem-Alexandertunnel is verder gewerkt aan de inrichting van het openbaar gebied tussen Europaplein en Geusselt. In 2017 is bovenop de tunnel een weg aangelegd voor langzaam verkeer en bestemmingsverkeer: de Groene Loper. Deze langgerekte bomenlaan – met meer dan duizend bomen – heeft in het midden een brede strook voor voetgangers en fietsers. Aan weerszijden daarvan is één rijstrook beschikbaar voor bestemmingsverkeer, met daarnaast parkeerruimte en een trottoir. Dit is het meest voorkomende dwarsprofiel voor de Groene Loper binnen de bebouwde kom. Erlangs komen deels nieuwe woningen. Door zijn groene en recreatieve karakter, verbindt de Groene Loper de wijken aan weerzijden met elkaar. En met het buitengebied, want het goudgele middenpad voor fietsers en voetgangers loopt door tot in Buitengoed Geul & Maas. 

20171209 - Fred Berghmans - _G9A0386-48.jpg
De Groene Loper anno 2017. © Fred Berghmans

Nieuw centrum Maastricht-Oost

De ontwikkeling en vernieuwing van Maastricht-Oost was nog vóór de uitvoering van A2 Maastricht in gang gezet. De Groene Loper draagt daaraan bij door de bouw van circa 1.000 (stads)woningen en maximaal 30.000 m2 commercieel vastgoed. De realisatie daarvan door Ballast Nedam mag contractueel uitgevoerd worden tot 2026. Ook andere initiatiefnemers sluiten aan: zo gingen in de zomer van 2017 de nieuwe winkels van Albert Heijn, Etos en Gall&Gall aan de Scharnerweg open. De restauratie van de Gemeenteflat werd begin 2018 afgerond. En de gemeente Maastricht is bezig met de aanleg van een nieuw stadspark Maastricht-Oost, waarvoor inmiddels ook bewoners zich inzetten om nog meer voor elkaar te krijgen. Kijk voor alle informatie over de bovengrondse herinrichting van Maastricht-Oost en ontwikkelingen rondom het vastgoedprogramma op www.mijngroeneloper.nl.

  • Maastricht-Oost is volop in verandering. © Fred Berghmans Maastricht-Oost is volop in verandering. © Fred Berghmans
  • De gerestaureerde Gemeenteflat aan de Groene Loper. © Fred Berghmans De gerestaureerde Gemeenteflat aan de Groene Loper. © Fred Berghmans
  • Nieuwe winkels met parkeerterrein aan de Scharnerweg. © Aron Nijs Nieuwe winkels met parkeerterrein aan de Scharnerweg. © Aron Nijs
  • Nieuw stadspark Maastricht-Oost. © Fred Berghmans Nieuw stadspark Maastricht-Oost. © Fred Berghmans
  • Eerste bedrijvigheid aan de Groene Loper. © Fred Berghmans Eerste bedrijvigheid aan de Groene Loper. © Fred Berghmans
  • Nieuw stadspark Maastricht-Oost © Fred Berghmans Nieuw stadspark Maastricht-Oost © Fred Berghmans
  • Het goudgele middenpad voor fietsers en voetgangers ter hoogte van het Oranjeplein. © Fred Berghmans Het goudgele middenpad voor fietsers en voetgangers ter hoogte van het Oranjeplein. © Fred Berghmans
  • Een gedeelte van de Groene Loper, gezien vanuit de lucht (april 2018). Een gedeelte van de Groene Loper, gezien vanuit de lucht (april 2018).

Wonen aan de Groene Loper

De bouw van nieuwe woningen duurt tot 2026. Ballast Nedam Development ontwikkelt de vastgoedprojecten, laat ze uitvoeren en verkoopt ze na oplevering aan consumenten en beleggers. Koopwoningen worden verkocht aan individuele bewoners, huurwoningen aan een belegger of woningcorporatie. Het woningbouwprogramma is gevarieerd, met de nadruk op grondgebonden stadswoningen met tuin. Samen met de appartementengebouwen op de hoeken – waaronder de gerenoveerde Gemeenteflat –  zorgen ze voor een uitstraling die past bij Maastricht. Het moet eruit komen te zien alsof het door de jaren heen is ontstaan. Belangrijk streven bij alle vastgoedprojecten is verder dat het energieneutrale gebouwen worden. Zo is het de bedoeling dat bewoners aan de Groene Loper straks allemaal gasloos gaan wonen. Wilt u op de hoogte blijven van het woningbouwprogramma? Dat kan via www.mijngroeneloper.nl.

image52.jpeg
Impressie van gevarieerde woningbouw langs de Groene Loper (2017).

A2 Maastricht: hefboom voor nieuwe, duurzame ontwikkelingen

A2 Maastricht leidt ook tot nieuwe kansen voor een duurzame ontwikkeling van de omgeving. Duurzaam betekent rekening houden met zoveel mogelijk aspecten die van invloed zijn op gezond leven, werken en recreëren, ook voor de volgende generaties. Een nieuwe kans waren de groene reuzenpilaren die in 2017 zijn geplant op bij de rotonde Scharnerweg en de oversteek Voltastraat - Professor Cobbenhagenstaat. Ze zijn een verrijking voor mensen én vogels en de beeldbepalende groene elementen geven de Groene Loper al meteen extra cachet.

John Aarts.jpg

"Maastricht maakt een Gouden Eeuw door, met vele mooie projecten. Die hadden zonder de ondertunneling van de A2 allemaal minder impact gehad. Dan was mijn stad definitief kapot geweest."

Lees het interview met John Aarts over A2 Maastricht.

De gemeente Maastricht grijpt het project bovendien aan voor verdere verbetering van de stad. Een voorbeeld is de planstudie Stad en Spoor, gericht op het slechten van de barrière van het 1,5 kilometer lange spoor aan weerszijden van het station. Met name voor fietsers en voetgangers is dit een obstakel in het oost-westverkeer. En er zijn er meer kansen om te benutten, zoals onderwijsvoorzieningen in de buurt van de Groene Loper, het inschakelen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het beheer en onderhoud van het openbaar gebied en het versterken van de verbinding tussen Wittevrouwenveld en Wyckerpoort, twee buurten aan weerszijden van de Groene Loper. Samenwerken voor een beter totaalresultaat. Die succesvolle aanpak van A2 Maastricht blijft zo ook in de toekomst haar invloed uitoefenen.

Illustratie_stadenspoorDEF.png
Top