Home / Tijdlijn / 2019 | Eerste nieuwe huizen

2019

Eerste nieuwe huizen

 

2019 is het jaar waarin de nieuwe infrastructuur is overgedragen aan Rijkswaterstaat en gemeente Maastricht. Het projectbureau A2 Maastricht gaat met een veel kleinere bezetting door, want het integrale gebiedsontwerp is nog niet af. Het projectbureau bewaakt de kwaliteit van de nieuwbouwplannen en blijft letten op extra maatschappelijke kansen.

 

Projectontwikkelaar Ballast Nedam Development (BND) zet in op duurzame vastgoedontwikkeling. ‘Blok 8’ blijft behouden als eerbetoon aan de karakteristieke flats uit de jaren vijftig aan de President Rooseveltlaan. Er wordt gestart met de bouw van de eerste nieuwe huizen en appartementen. Projectbureau en BND vertrekken na 10 jaar uit Geusselt Business Park en verhuizen naar de voormalige St. Theresiaschool direct aan de Groene Loper.

 

Projectbureau A2 Maastricht, Ballast Nedam Development, gemeente Maastricht, woningcorporaties, belangenorganisaties zoals Centrum voor MilieuEducatie (CNME), vrijwilligersorganisaties en ondernemers blijven innovatief samenwerken bijvoorbeeld voor meer biodiversiteit, voor nieuwe drinkwaterfonteinen van WML op de Groene Loper, voor het vernieuwde Vrijheidspark met  Klimrex en beweegtuin

 

  

Mei 2019

Dodenherdenking bij bevrijdingsmonument

Na jaren van bouwoverlast kan 4 mei weer plaatsvinden bij het inmiddels gerestaureerde bevrijdingsmonument van Charles Eyck op het Koningsplein in het nieuwe Vrijheidspark tussen ANWB-flat en Oranjepleinflat. De organisatie was in handen van het  Comité Dodenherdenking Maastricht-Oost.

Mei 2019

Opening Buurderij

De wekelijkse boerenmarkt, waar je producten (die je vooraf online bestelt) van boeren uit de buurt kunt afhalen, opent haar deuren in de St. Theresiaschool en viert het eenjarig bestaan van de Buurderij in Maastricht-Oost met een hapje, drankje en live muziek.

 

Mei 2019

Rondleidingen

Tijdens de aanleg van de A2-tunnel waren rondleidingen zeer populair. In 2019 is opnieuw de samenwerking gezocht met Maastricht Marketing en kunnen geïnteresseerden een wandeling maken door het nieuwe stukje stad. De gidsen van toen zijn weer van de partij. Ze knopen verleden, heden en toekomst naadloos aan elkaar.

Augustus 2019

Happy Kids Club

Voor kinderen die niet of nauwelijks op vakantie gaan wordt tijdens de laatste schoolvakantieweek het Leeuwenpark in Wittevrouwenveld omgetoverd tot een echt jeugdkamp. Een festival tussen leeuwen met tenten, lampjes, optredens en vooral veel gezelligheid.

Augustus 2019

Victor de Stuersprijs

De gerestaureerde Gemeenteflat aan de Groene Loper is genomineerd voor de publieksprijs van de Victor de Stuersprijs, de architectuurprijs van de gemeente Maastricht.  De Gemeenteflat is een Rijksmonument dat in 1948-1950 is gebouwd als eerste hoogbouwflat in Maastricht.

September 2019

75 jaar liberation

‘Stiechting de Vief Köp’ presenteert het openluchtspel ‘Liberation’ op het Koningsplein ter ere van 75 jaar bevrijding. Het verhaal van deze Maastrichtse periode tussen hoop en angst is door theatermaker Sybrand van der Werf verwerkt tot het openluchtspel Liberation.

September 2019

Hightech in het groen

2019 is  een droge zomer. Toch is er genoeg water voor de bomen langs Groene Loper. Sensoren houden de groei en de bloei van de bomen constant in de gaten en voorkomen droogte. De sensoren worden geleverd door het Maastrichtse bedrijf Ivengi.

September 2019

Laatste sloop en start renovatie ‘blok 8’

Ooit moesten negen flats (blokken) aan weerszijden van de A2 gesloopt worden voor realisatie van de tunnel en voor het tijdelijke autoweg. In 2019 is de laatste sloop  van het zogenaamde  Blok 8. Maar een van de flats krijgt een nieuwe toekomst en wordt onderdeel van de nieuwe straatwand langs de Groene Loper. Daarmee blijft een deel van de karateristieke flats uit de jaren vijft bewaard. Het sloopwerk wordt uitgevoerd door Avenue2 (GBN/Strukton). Laudy Bouw & Ontwikkeling voert de renovatiewerkzaamheden uit.

Oktober 2019

Werkbezoek

Andy Dritty is gedeputeerde Provincie Limburg en nieuw lid van de Stuurgroep A2 Maastricht. Hij brengt een werkbezoek   . Samen met wethouder en stuurgroepvoorzitter Gert-Jan Krabbendam en vertegenwoordigers van Servatius Wonen & Vastgoed, Ballast Nedam Development en Projectbureau A2 Maastricht maakt hij een fietstocht op en in de omgeving van de Groene Loper.

Oktober 2019

Sociale huurwoningen 

Gemeente Maastricht, Ballast Nedam Development, Laudy Bouw & Ontwikkeling en Servatius Wonen & Vastgoed hebben een intentieovereenkomst getekend voor 40 sociale huurwoningen aan de Groene Loper. Sociale huurwoningen zaten niet in het basis stedenbouwkundig plan van A2 Maastricht uit 2009. Dankzij de inzet van betrokken partijen komt er nu toch een mix aan woningen.

 

November 2019

Sphinx-debat

Tijdens het Sphinx-debat in het Trefcentrum in Wittevrouwenveld komen oude en nieuwe bewoners uit de wijken rondom de Groene Loper samen om met elkaar te discussiëren over de belofte(s) van de Groene Loper.

Top