De civiele kunstwerken van A2 Maastricht
Voor A2 Maastricht werden 22 civiele kunstwerken gerealiseerd. Eentje meer dan vooraf gepland: de Sibematunnel – een fietstunnel bij Europaplein – kwam er pas later bij. Het allergrootste kunstwerk is natuurlijk de Koning Willem-Alexandertunnel zelf. Maar de overige 21 kunstwerken zijn net zo belangrijk voor het totale verkeerssysteem. Samen houden ze stad en regio bereikbaar en leefbaar. Voor mens en dier.
Civiele bouwwerken
Aan de kunstwerken van A2 Maastricht zijn geen kunstenaars te pas gekomen. We hebben het over civiele bouwwerken, zoals een brug, fly-over, viaduct, een tunnel (groot én klein), ecoduct of duiker. Ze liggen verspreid over het hele uitvoeringsgebied van A2 Maastricht. Hieronder staan ze op een rijtje per gebied. Klik op de linkjes voor meer informatie. Weten waar de verschillende kunstwerken voor A2 Maastricht zich precies bevinden? Download dan de overzichtskaart.
Voor mensen
Koning Willem-Alexandertunnel
Nieuwe Limmelderweg
- Spoorviaduct Vaeshartelt
- Tunneltje Beukenlaan
- Viaduct Mariënwaard
- Viaduct Gelei (onderdoorgang A2)
Kruisdonk
- Viaduct kruising Kruisdonk
- Severentunnel
- Fiets- en voetgangersbrug de Wielerbaan
- Fly-over A2/A79
- Fiets- en voetgangersbrug Ambyerweg
Geusselt
- Viaduct Noorderpoort-Noord
- Viaduct Noorderpoort-Zuid
- Kolonel Johnsontunnel
- Paardentunnel
Europaplein
- Fly-over Europaplein
- Sibematunnel
Geluidsschermen
- Geluidsscherm Amby
- Geluidsscherm Rothem
Voor dieren
"Elk kunstwerk had zijn eigen verhaal, complexiteit en uitdagingen. Bij de Severentunnel hadden we bijvoorbeeld te maken met een waterdoorlatende ondergrond."
Lees het interview met Berry Ramaekers over het werk van team Kunstwerken.
Typische afwerking
Typerend voor de kunstwerken van A2 Maastricht zijn de zogeheten schanskorven: stalen korven gevuld met natuurlijke materialen zoals vuurstenen. Vuursteen kwam vrij bij het ontgraven van de tunnelbouwkuip. De stenen zijn (her)gebruikt voor de afwerking van de meeste kunstwerken en zorgen zo voor een natuurlijke 'Maastrichtse' uitstraling.