Home / Ontwerp & Resultaat / Meer biodiversiteit

Meer biodiversiteit

We hebben op aarde allerlei soorten dieren en planten. Samen houden ze de natuur in balans. Dat noemen we biodiversiteit. Een thema dat altijd de aandacht heeft bij de nieuwe ontwikkelingen in het gebied op en rondom de Groene Loper. Zowel in de openbare ruimte als bij het vastgoed zijn hiervoor tal van soms bijzondere initiatieven genomen.

Samenwerking

Aan biodiversiteit werken we niet alleen. Projectbureau A2 Maastricht en Ballast Nedam Development werken hiervoor nauw samen met de gemeente Maastricht, CNME, Bee Collective en Byeboere. Door de handen ineen te slaan en te kijken naar mogelijkheden wordt de biodiversiteit op en rondom de Groene Loper op een duurzame manier vergroot.

AronnijsFotogr-MGL-zadenverzamelen7juli21LR-005.jpg
© Aron Nijs

Bloemen en bijen

Een van de belangrijkste bewoners van de Groene Loper is de bij. Het kleine beestje is onmisbaar voor de biodiversiteit en het voortbestaan van de mens op aarde. Daarom zijn er diverse stappen gezet om het leven voor de bij aantrekkelijker te maken. En met succes.

Aanplant bloembollen, lavendel en slangenkruid 

De gemeente Maastricht, het projectbureau, Ballast Nedam Development en het CNME zorgden samen voor nog meer bijvriendelijkheid. Op de rotonde Scharnerweg werden in oktober 2019 tien verschillende soorten lavendel aangeplant. 

 

Een ander project zijn lange stroken bloembollen. Deze zijn - gezien vanaf de rotonde Scharnerweg - richting het noorden (de Geusselt) geplant, aan beide zijden van de Groene Loper. Met deze aanplant is een bloemenlint ontstaan van 230 meter lang. Vroeg in het voorjaar is er niet veel voedsel voor de bijen en juist in deze tijd zorgen verschillende soorten voor voedsel voor hen. De kleurvolle bloeiende mix is speciaal ontworpen en samengesteld voor deze locatie. Voor kasteel Geusselt in het Geusseltpark heeft de gemeente ook 180 meter bloembollen aangeplant, met eveneens een uniek samengestelde mix voor deze locatie. 

Tussen de Regentesselaan en Adelbert van Scharnlaan is in het voorjaar van 2020 een speciale bloemenweide aangelegd. Hier zijn twee stroken gemaakt. Eén strook bestaat uit een laag mergel van 47 cm dik en is in totaal zo’n 300 m3. Hier zijn inheemse zaden van bloemen en planten ingezaaid waar vooral de solitaire bij, vlinders en vogels op afkomen. Omdat het zo’n een à twee jaar duurt voordat je resultaat ziet, is een tweede strook aangelegd. Hier werd een akkermengsel gezaaid met éénjarige bloemen. Die waren snel te zien. De inheemse zaden zijn nog jarenlang te bewonderen. En wie zaait, kan later natuurlijk oogsten. Tijdens de ‘oogstdagen’ organiseerde het CNME in 2021 enkele momenten waarop geïnteresseerden hulp kregen bij het oogsten van zaden op de Groene Loper.

AronNijsFotogr_GL-bijenhotspotsLR-013.jpg
Bloemenweide en mergellaag. © Aron Nijs

Bijenhotspots

Mede door het succes van bovengenoemde bloemenweide zijn er op meerdere plekken in het gebied rondom de Groene Loper vergelijkbare bijenhotspots gemaakt. Een bijenhotspot bestaat uit een berg van verschillende soorten grond waar bijen graag in nestelen. Bovenop is ook een klein bijenhotel geplaatst. Mede voor de herkenbaarheid voor voorbijgangers. Aan de achterkant van het bijenhotel hangt een bordje met korte uitleg. Ook op andere plekken in Maastricht worden inmiddels bijenhotspots aangelegd. Zowel de gemeente als bewoners zijn geïnspireerd en enthousiast. 

Bijenhotels

Mede door het succes van bovengenoemde bloemenweide zijn er op meerdere plekken in het gebied rondom de Groene Loper vergelijkbare bijenhotspots gemaakt. Een bijenhotspot bestaat uit een berg van verschillende soorten grond waar bijen graag in nestelen. Bovenop is ook een klein bijenhotel geplaatst. Mede voor de herkenbaarheid voor voorbijgangers. Aan de achterkant van het bijenhotel hangt een bordje met korte uitleg. Ook op andere plekken in Maastricht worden inmiddels bijenhotspots aangelegd. Zowel de gemeente als bewoners zijn geïnspireerd en enthousiast. 

Kruidentuin

Samenwerking rondom groen is ook te zien bij de omwonenden van de Groene Loper. Zo ontstond in november 2020 het initiatief van een kruidentuin achter Restobar MAMA. Stichting Vrijheidspark en de gemeente Maastricht hebben enkele vrijwilligers bereid gevonden om van een stuk braakliggend terrein een kruidentuin te maken. Het CNME hielp mee bij het ontwerp. Een aantal enthousiaste buurtbewoners houdt deze kruidentuin nu regelmatig bij en de omliggende horeca kan gebruik maken van de oogst. 

Biodiversiteit en vastgoed

Bij Ballast Nedam Development is biodiversiteit een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van het vastgoed aan de Groene Loper. Daarvoor nam de ontwikkelaar verschillende initiatieven.

Doorlopende tuinmuren met groene hagen 

Naast de Groene Loper die de nieuwe bewoners verbindt, is er nog een rode draad: een tuinmuur die alle woningen aan elkaar rijgt. Deze bestaat uit U-vormige bloembakken die een halve meter boven het trottoir uitsteken en waarin groene hagen zijn geplant. De muurelementen zijn van beton gemaakt met daarin een nagemaakte Kunradersteen. De steen met de typische gele kleur die ook is terug te zien in bijvoorbeeld de Lourdeskerk. 

Tijdelijke bloemenweides op vastgoedlocaties

Onder de noemer de Groene Voorloper zaaiden leerlingen van de Nutsschool en de Letterdoes, het CNME en buurtgenoten tijdens zaaidagen bloemen in op de werkterreinen bovenop de Koning Willem-Alexandertunnel. Hier begon men al in 2016 mee. De bloemenweelde op de toekomstige vastgoedlocaties was van tijdelijke aard, maar zorgde voor drie tot misschien wel tien jaar aan voedsel voor bijen en andere insecten. Het effect was groot. Nederland telt ongeveer 360 soorten bijen. Maar liefst 180 daarvan komen in Maastricht voor en de stad is daarmee vanaf 2019 een van de meest bij vriendelijkste steden.

Schermafbeelding 2022-12-30 om 18.28.14.png

"De werkterreinen waren mooie experimenteerplekken. Voor de mens: wat groeit en bloeit hier allemaal? Welke insecten komen hier op af? Maar ook voor dieren en insecten zelf. Wat kan ik hier komen eten? Waar kan ik mijn holletje graven? Het heeft uiteindelijk geïnspireerd tot een mergelstrook en meerdere bijenhotspots."

Peter Alblas, CNME Maastricht.

Oplevercadeaus Vogelbescherming

Alle nieuwe bewoners aan de Groene Loper kregen van Ballast Nedam Development bij de oplevering van hun woning een passende attentie: een vogelpakket. Dit pakket is samen met Vogelbescherming Nederland samengesteld om de biodiversiteit te bevorderen. In het vogelpakket voor zowel tuin als balkon zit onder meer een nestkast of raamvoederhuis, een voersilo, vogelvoer, een vogelgids en allerlei handige tips om meer vogels en de juiste beplanting in de tuin of op het balkon te krijgen.

Mijn Groene Tuin

Voor de nieuwe bewoners die huis met een tuin hebben, organiseerde Ballast Nedam Development samen met het CNME in 2021 een bijeenkomst over de groene tuin. Met extra inspiratie en informatie voor toekomstige tuinmannen en -vrouwen. Ballast Nedam Development blijft de nieuwe bewoners inspireren en enthousiasmeren om via hun tuin een bijdrage te leveren aan de versterking van biodiversiteit en klimaatadaptatie.

AronNijsFotogr-MGL-updateFeb22LR-060.jpg
© Aron Nijs
Top