Het terras van Restobar Mama. © Aron Nijs

De Groene Loper

De Groene Loper van Avenue2 is de naam van het totaalplan voor verkeersinfrastructuur én gebiedsontwikkeling. Het is tegelijkertijd een verwijzing naar de langgerekte bomenlaan die over de tunnel door Maastricht-Oost slingert. Van het Europaplein tot in het buitengebied tussen Maastricht en Meerssen. Zo'n 1.800 bomen van elf soorten zorgen ervoor dat de Groene Loper zijn naam dubbel en dwars verdient.

AronnijsFotogr-MGLbouwupdate13okt21LR-040 (2).jpg
De Groene Loper oktober 2021. © Aron Nijs

Van werknaam naar gebiedsnaam

De Groene Loper was in eerste instantie een werknaam. Meestal verdwijnt zo’n naam na afloop van een project, maar dat geldt niet voor de Groene Loper voor A2 Maastricht. De straatnamencommissie van de gemeente Maastricht heeft besloten dat het gebied tussen Avenue Céramique en Landgoed Vaeshartelt in Buitengoed Geul & Maas ook in de toekomst wordt aangeduid als ‘Groene Loper’. Niet als straatnaam, maar als gebiedsnaam. Zo wordt de Groene Loper een plek waar mensen bij elkaar komen om te recreëren, te wonen en te werken. De vier bestaande straatnamen blijven gewoon bestaan: President Rooseveltlaan (voor het deel van de Groene Loper vanaf Geusselt tot aan de Gemeenteflat), Koningsplein (tussen Gemeenteflat en Scharnerweg). Oranjeplein (zuidelijk van Scharnerweg) en Nassaulaan (tussen Prinsenlaan/Regentesselaan en John F. Kennedysingel).

20171026 - Fred Berghmans - _G9A6681-Pano.jpg
Aanplant van groene 'reuzenpilaren'. © Fred Berghmans

Zorgvuldig gekozen groen

Ontwerpers en bomendeskundigen maakten samen een speciaal bomenplan voor het gebied. Meer dan de helft van de bomen bestaat uit winterlindes (de tilia cordata 'Greenspire'), maar ook tulpenbomen, winter- en zomereiken, sierkersen en andere bomen kregen een plek. Bij de keuze van de bomen is erop gelet dat ze kunnen groeien in de 1,5 meter grond bovenop de tunnel en dat ze wortelen in de breedte. Ook is goed gekeken naar de directe omgeving. Als er al mooie bomen stonden, dan moesten de nieuwe bomen daar goed op aansluiten zodat er één geheel zou ontstaan. Aanvullend zijn op de Groene Loper op twee locaties groene 'reuzenpilaren' geplaatst, waar mensen én vogels veel plezier van zullen hebben. Deze bomen van 8 tot 10 meter hoog trekken vogels aan, en worden daarom ook wel 'vogelflats' genoemd.

bomen zwolle.jpg
De lindebomen van A2 Maastricht groeiden op in Zwolle. © Boomkwekerij Tonsel

Kweken en planten van lindebomen

De lindebomen van de Groene Loper groeiden op in de voormalige stadskwekerij van Zwolle. Boomkwekerij Tonsel kreeg in 2012 opdracht om de ruim 900 winterlindes aan te planten. Dat gaf de lindes voldoende tijd om te groeien. De eerste zes bomen kwamen in 2015 naar Maastricht, voor een 'proeftuintje' bovenop en naast het tunneldak. Zo werd duidelijk hoe de bomen groeiden en welke verzorging ze nodig hadden. In 2016 kregen 174 bomen een plek bij het deel van de Groene Loper tussen de Severenstraat en Meerssenerweg. In 2017 begon de grootschalige aanplant tussen Geusselt en Europaplein. Deze werkzaamheden werden begin 2018 afgerond.

Herkenbare stadsentrees

Rond kruispunt Geusselt en knooppunt Europaplein ontmoeten stad en snelweg elkaar. Beide stadsentrees krijgen elk een eigen aanzicht. Het worden glooiende, groene gebieden, bedekt met bloemenweides. Bij Europaplein zijn vooral zomer- en wintereiken aangeplant, bij Geusselt tulpenbomen. Zo ontstaan markante stadsentrees.

000001 - 03 AronnijsFotogr-MGL-BouwFase1_15juni2020-012.jpg
De Groene Loper zomer 2020. © Aron Nijs

Goudgele halfverharding

De Groene Loper moet bijdragen aan de parkachtige sfeer. Niet alleen door het aanwezige groen, ook door de bestrating. Voor het middenpad is samen met de gemeente Maastricht gekozen voor een halfverharding: gravilyn. Gravilyn is speciaal ontwikkeld voor wandel- en fietspaden en bestaat uit hele fijne losse steentjes die met lijnolie aan elkaar worden geplakt. Daardoor is de verharding steviger dan los zand, maar minder hard dan asfalt. De goudgele kleur van het gravilyn zorgt voor een sfeervolle, natuurlijke uitstraling en dat maakt dit materiaal bij uitstek geschikt voor een verblijfsgebied als de Groene Loper. Bovendien is gravilyn na uitharding bestand tegen alle soorten weer: in de zomer stoft het niet en in de winter blijft het een stevige ondergrond. 

20171101 - AronnijsFotogr-A2_1novGravilyn-002.jpg
Aanbrengen van gravilyn voor het middenpad van de Groene Loper. © Aron Nijs

De Engel van Maastricht

Op 29 maart 2018 werd de Groene Loper geopend door Koning Willem-Alexander. Hij onthulde een markant kunstwerk op de rotonde van de Scharnerweg, centraal op de Groene Loper. De bronzen Engel van Maastricht symboliseert de herrijzenis van de openbare ruimte zoals deze ooit is geweest.

nb-4370.jpg
De Engel van Wil van der Laan. © Fred Berghmans

Aantrekkelijk gebied om te verblijven

Met het vele groen, de bloemenweides, het aantrekkelijke voetgangers- en fietspad, de bankjes om op te zitten, later toegevoegde elementen zoals de openbare drinkwaterfonteinen en diverse horecagelegenheden is de Groene Loper in korte tijd uitgegroeid tot een populair gebied. Steeds meer mensen gebruiken de Groene Loper om er te fietsen, wandelen, joggen, elkaar te ontmoeten of gewoon even op een bankje te zitten. Tijdens de coronapandemie was het bovendien een plek waar je een frisse neus kon halen, met voldoende afstand van elkaar. Zo maakt de Groene Loper haar beloftes in de eerste jaren na de ingebruikname meer dan waar. 

AronnijsFotogr-MGL-Lente 24feb21-015.jpg
Genieten vanaf het balkon aan de gerestaureerde Gemeenteflat. © Aron Nijs
Top