Home / Bouw & Techniek / Civiele kunstwerken / Tunnels voor dieren
Net ontgraven nieuwe beekloop van de Kanjel. © Reen van Beek

Tunnels voor dieren

Binnen A2 Maastricht was er veel aandacht voor de natuur en het beschermen, behouden én versterken van leefgebied van dieren. Op verschillende plekken rondom knooppunt Kruisdonk zijn ecoduikers aangelegd. Dankzij deze tunnels kunnen dieren veilig oversteken, onder de wegen door. Van het ene leefgebied naar het andere. 

P1270855-F.JPG
De verlegde Kanjel © Reen van Beek

Onderdoorgang de Kanjel

Eind 2011 werd bij kruising de Tapgraaf aan de zuidkant van knooppunt Kruisdonk een nieuwe loop voor het bestaande beekje de Kanjel ontgraven. Het verleggen van de Kanjel was nodig om ruimte te maken voor de aanleg van de Nieuwe Limmelderweg. 

Ecoduikers onder de A2

De beeklopen Fontein en Tapgraaf liggen in de wijk Amby, aan de oostkant van de A2. Omdat de A2 aan deze kant met zo’n 30 meter werd verbreed, moest de bestaande ecoduiker onder de A2 worden verlengd tot 74 meter. Dit gebeurde in 2011. Tegelijkertijd werd er een nieuwe ecoduiker aangebracht onder de A2, ook van 74 meter lang. Zo kunnen dieren veilig oversteken van oost naar west en omgekeerd.

Ecoduikers onder de Nieuwe Limmelderweg

Aan de westkant van de A2 – in het natuurgebied Buitengoed Geul & Maas (voorheen bekend als de Landgoederenzone) – werd een ecoduiker aangelegd onder de Nieuwe Limmelderweg. In mei 2012 was deze ecoduiker klaar voor gebruik.  

 

Veilige oversteekplaats

Een ecoduiker is een onderdoorgang onder het wegdek door, vaak in de vorm van een buis of kleine tunnel. Zo kunnen dieren veilig onder de weg door oversteken van het ene leefgebied naar het andere. Er zijn natte en droge ecoduikers. Via een natte ecoduiker kunnen dieren, zoals vissen en de beschermde kamsalamander, zwemmend naar de overkant. Door dit type duiker kan ook water stromen.

AronnijsFotogr-A2kunstwerken-019.jpg
Natte ecoduiker in de verbindingsweg Beatrixhaven. © Aron Nijs
Top