Home / Communicatie / Aanpak tijdens gebiedsontwikkeling
Nacht-van-de-vier-buizen © Aron Nijs

Fotograaf Aron Nijs blikt terug door zijn lens

De werkzaamheden aan de tunnel en later aan de Groene Loper werden door menigeen gefotografeerd. Door toevallige voorbijgangers met hun mobiele telefoon en natuurlijk door professionele fotografen die hun lens op het nieuwe gebied richtten. Fotograaf Aron Nijs is ook vandaag de dag nog veel op pad voor Projectbureau A2 Maastricht. We vroegen hem naar zijn herinneringen.

   

Immens

Vanaf 2012 wordt Aron gevraagd om foto’s te maken tijdens bijzondere momenten in de tunnel en op de Groene Loper. Vanaf 2015 maakt hij ook foto’s vanuit de lucht. “Dat was letterlijk een hoogtepunt: zo zie je hoe immens het project is en wat voor een mooi lint er ontstaat.”

Soep eten in de bouwkeet

Hij heeft niet één foto die hem voor altijd bijblijft, maar meerdere. “Buurtbewoners hadden toestemming gekregen voor een bruidsreportage in de bouwput. Ze zijn daarmee de enige en die heb ik toen mogen maken.” Tijdens de nacht-van-de-vier-buizen (toen de tunnel in gebruik werd genomen) was hij vanaf vier uur ’s middags tot negen uur ’s ochtends in de weer. “Het was ontzettend koud en we hebben ons gewarmd aan het nog gloeiende asfalt. Tussendoor aten we samen soep in de bouwkeet. Het was een zware klus, maar echt uniek om mee te maken.” 

AronnijsFotogr-A2-OpeningGroeneLoper-170.jpg

Gemotiveerd

De officiële opening van de tunnel mag natuurlijk niet ontbreken op zijn favorietenlijst, maar om een onverwachte reden. “De maker van d’n Ingel, Wil van der Laan, was vroeger mijn docent en hij heeft me gemotiveerd fotograaf te worden. Dus het was wel heel speciaal dat ik hem naast de koning mocht fotograferen.” 

Veranderen

Als geboren en getogen Maastrichtenaar vindt hij deze opdracht extra speciaal. “Ik ben erg betrokken bij de stad en dit is een ingrijpend project. Er komt een hele nieuw stuk stad bij, met nieuwe mensen. Ik maak geregeld foto’s van het gebied als ik er toevallig doorheen fiets. Onderweg zie je vaak de mooiste dingen. Nieuwe woningen, andere bewoners, maar ook de ontwikkeling van het groen en de vele bijen bijvoorbeeld. Zo blijft het gebied constant veranderen en het is mooi om dat vast te leggen.” 

Top