Home / Communicatie / Aanpak tijdens gebiedsontwikkeling
Straatfotografie op de Groene Loper © Bert Janssen

Fotograaf Bert Janssen blikt terug door zijn lens

De werkzaamheden aan de tunnel en later aan de Groene Loper werden door menigeen gefotografeerd. Door toevallige voorbijgangers met hun mobiele telefoon en natuurlijk door professionele fotografen die hun lens op het nieuwe gebied richtten. Fotograaf Bert Janssen is ook vandaag de dag nog veel op pad voor Projectbureau A2 Maastricht. We vroegen hem naar zijn herinneringen.

Van tunnel naar woningen

Bert bracht vanaf 2012 de tunnelbouw in beeld. Toen het verkeer uiteindelijk onder de grond verdween, richtte hij zijn lens op de Groene Loper en haar zijstraten. “Dat was letterlijk mijn kader. Daarbinnen kon ik documentaire-achtig te werk gaan. Ik legde de sfeer vast, de bestaande gebouwen, woningen in aanbouw en de mensen.” 

‘De Groene Loper komt organisch tot stand’

Een keer per twee weken liep hij door het gebied en fotografeerde de dwarsverbanden: de zijstraatjes van de Groene Loper verbinden oost en west met elkaar. “Elke keer valt me wel iets nieuws op. Nieuwe woningen, maar nu zonder steigers. Nieuwe bewoners, die voor een andere dynamiek zorgen. Zo zie je dat het niet één groot project is, maar dat het organisch tot stand komt. Voor mij blijft het interessant, ook als op een stuk grond nog niets staat en je een kale vlakte ziet. Natuurlijk ken ik de bouwplannen, maar ik probeer elke keer weer met een onbevangen blik te kijken. En dan vallen je steeds weer andere dingen op.”

Bert Janssen Fotografie-quotes fotografen.jpg

Dicht bij mezelf blijven

“Voor mij is dit autonoom werken binnen gestelde kaders. Ik kan dicht bij mezelf blijven als fotograaf, mijn eigen stijl aanhouden. Zo heb ik bijvoorbeeld een hardloper op de Groene Loper gefotografeerd. Sportief, goeie outfit. Hij kon zo in een reclame, maar achter hem reden twee mensen in een scootmobiel. Door alles te laten zien en niets weg te poetsen, ontstaat die typische straatfotografie. Dat vind ik interessant.” 

Grote en kleine ontwikkelingen

Bert laat de grote ontwikkelingen zien aan de Groene Loper. “Ik maak bijvoorbeeld geregeld een foto vanuit een bepaald punt. Dan ga ik bij wijze van spreken steeds op dezelfde putdeksel staan. Zo zie je precies hoe de bouw vordert en het gebied groeit.” Tegelijkertijd heeft hij fotografisch oog voor de kleine bewoners van de Groene Loper. “Laatst heb ik foto’s gemaakt van de vele bijen die je hier nu ziet, dankzij de verschillende bloemenstroken. Ook die horen bij de ontwikkelingen.” 

Top