Home / Mensenwerk
Graafmachines en vrachtwagens van Leenaerts in de tunnelbouwkuip. © Peter Wijnands

Limburgse bedrijvigheid

In de realisatie van A2 Maastricht zitten talloze manjaren werk. Manjaren die deels werden ingevuld door lokale en regionale bedrijven. Een geschenk uit de hemel voor de betrokken firma's, want het was crisis tijdens de bouw van A2 Maastricht.

Samenwerking lokale bedrijven

De realisatie van A2 Maastricht leverde een breed scala aan banen op. De vraag varieerde per jaar en was steeds afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden. In de loop van de (bouw)jaren werkte Avenue2 samen met tientallen lokale bedrijven. De ene keer waren de opdrachten beperkt van omvang en duur, de andere keer werd er jarenlang met lokale firma's samengewerkt. Bijvoorbeeld met de Grond Combinatie Limburg (GCL) en betonleverancier Mebin uit de Beatrixhaven

M2061936-1.jpg
De firma's Janssen Group en Leenaerts samen aan het werk in de bouwkuip. © Reen van Beek

Limburgs grondverzet

Het grondwerk voor A2 Maastricht werd door Avenue2 uitbesteed aan twee Limburgse bedrijven: firma Leenaerts uit Born en Janssen Group uit Maastricht. Elk afzonderlijk waren de bedrijven niet groot genoeg om aan de enorme vraag van A2 Maastricht te voldoen. Door samen te werken in de Grondverzet Combinatie Limburg (GCL) konden ze niet alleen aan de vraag van A2 Maastricht tegemoet komen, maar ook andere klanten blijven bedienen. Tijdens de uitvoeringsjaren waren ze samen goed voor maar liefst twee miljoen kuub (Limburgs) grondverzet.

 

De samenwerking met lokale transportbedrijven bleek een groot voordeel tijdens de bouwjaren. Materieel kon snel worden aangeleverd en chauffeurs waren goed bekend met het lokale wegennet. Soms was de vraag van A2 Maastricht zelfs voor GCL te groot. Dan werden andere bedrijven uit de regio ingezet. Bij momenten was er in Limburg geen enkele vrachtwagen meer beschikbaar. 

"Dankzij A2 Maastricht konden we in crisisjaren blijven investeren en innoveren. We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet."

Peggy Leenaerts namens Grond Combinatie Limburg.

In de bouwkuip werden verkeersregelaars ingezet - foto Reen van Beek.jpg
Betonmixers van Mebin rijden af en aan in de bouwkuip. © Reen van Beek

Beton uit de Beatrixhaven

Voor betonleverancier Mebin was de megaklus van A2 Maastricht meer dan welkom. Om voldoende capaciteit te hebben en een continue betonstroom te garanderen bouwde Mebin zelfs tijdelijk een tweede betoncentrale op het bedrijventerrein in de Beatrixhaven. Een bewuste keuze die moest voorkomen dat betonmixers vast zouden zitten in lange files waardoor een stort mogelijk onderbroken werd. Het was een uitdaging van jewelste: een doorsnee stort was goed voor 800 kuub beton oftewel bijna tachtig betonmixers. Die moesten allemaal binnen een paar uur tijd op de juiste plek aankomen. In totaal heeft firma Mebin maar liefst 300.000 kuub beton aangeleverd.

De enorme vraag naar beton betekende voor Mebin dat alleen al in 2013 het reguliere personeelsbestand van 28 mensen werd uitgebreid met 10 manjaar aan uitzendkrachten. Meewerken aan A2 Maastricht vereiste de nodige flexibiliteit van de medewerkers, want betonstorten gingen voortdurend door: óók met carnaval. In december 2014 kwam er een einde aan de ruwbouwfase. Voor Mebin geen probleem, want de crisisjaren hadden ze inmiddels goed doorstaan. 

"Ons beton is over een eeuw nog altijd pico bello. Het Collosseum is ook van beton en staat er nog altijd!" René Lacroix, Mebin, in Dagblad de Limburger.

P3093408-r1.jpg
Leerlingen van de A2 school onder deskundige begeleiding aan het werk. © Reen van Beek

Kansen via de A2-School

De A2-School was een samenwerkingsverband tussen de gemeente Maastricht, UWV en de sociale werkvoorziening. Tussen 2012 en 2015 werd gewerkt vanuit de eenloketgedachte. Het doel van deze samenwerking was om jongere én oudere mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. Maar ook om leerlingen van beroepsopleidingen een hoogwaardige stageplek te bieden. De mensen die in dit kader aan de slag waren, werkten in diverse functies zoals bouwplaatsmedewerker, beveiliging en keetdame.

Top