Home / Ontwerp & Resultaat / De Groene Loper / De Engel van Maastricht
'De nieuwe Engel van Maastricht' tijdens de onthulling op 29 maart 2018. © Aron Nijs

De Engel van Maastricht

De Engel van Maastricht is een bijzondere eer te beurt gevallen. Het markante en bevallige beeld op de rotonde Scharnerweg is op 29 maart 2018 onthuld door Koning Willem-Alexander. Het symboliseert de eenwording van de rondom de Groene Loper  gelegen wijken. Een eenwording die mogelijk is gemaakt doordat alle snelverkeer sinds eind 2016 ondergronds rijdt en bovengronds de Groene Loper aangelegd is.

De Engel van Maastricht is gemaakt door kunstenaar Wil van der Laan. “De Engel verwelkomt de mensen in het gebied van de Groene Loper evenals de mensen die richting binnenstad gaan. Tegelijkertijd beschermen haar vleugels de inwoners”, aldus Wil. Aan haar voeten ligt de kolkende Maas, op de sokkel prijkt de ster van Maastricht. Ze staat symbool voor de eenwording van wijken die ooit door de autoweg werden gescheiden.

IMG-20180329-WA0000.jpg
Onthulling van de Engel op 29 maart. © Aron Nijs

Symbool

De Engel brengt door haar vormgeving de herrijzenis tot uitdrukking van de openbare ruimte zoals deze ooit is geweest. Bovendien koestert vrijwel elke inwoner de Maastrichtse Engel in welke gedaante dan ook, omdat zij veel gebeurtenissen in de stad markeert.

De Engel staat op een hoge sokkel om zo boven de verkeers- en verblijfswereld uit te stijgen en meer contrast te maken met de lucht. Door de combinatie van beplanting en het kunstwerk vormt de rotonde een eenheid over het gehele plein. 

Locatie

De Engel staat bewust niet precies op het midden van de rotonde. De lijn van het groen wordt zo namelijk niet onderbroken en de Engel is als een verrassing voor de wandelaar over de Groene Loper. Rij je over de Scharnerweg, dan staat ze wel precies op de as. Dit kwam technisch gezien goed uit, want de Engel staat daardoor op het middentunnelkanaal. Dat is de beste ‘fundering’ voor een gewicht van 23,5 ton.

Er is rekening gehouden met de beplanting rondom het beeld. De Maas zie je terug in de heesters. Er doorheen meandert een blauwe gloed van wilde rozemarijn. Vanaf eind 2019 wordt de Engel in de avonduren aangestraald met duurzame ledverlichting. 

Een tweede engel

In oktober 2021 werd een kleinere versie van de Engel onthuld in het park van Landgoed Vaeshartelt, in het noordelijke puntje van de Groene Loper. Het is een voorstudie van de Engel op de Scharnerweg. 

Plaquette

Op 16 december 2021 - precies 5 jaar nadat de Koning Willem-Alexandertunnel in gebruik werd genomen - heeft wethouder John Aarts een plaquette onthuld bij de Engel. Hierop staat een gedicht, speciaal door hem geschreven als voormalig voorzitter van de Stuurgroep A2 Maastricht (van 2003 tot 2006 en van 2014 tot 2018). Hierin roemt hij de rol van de Engel als bewaakster van Maastricht. De plaquette hangt aan de Gemeenteflat, schuin tegenover de Engel. 

IMG-20180329-WA0001.jpg
Zijne Majesteit de Koning tijdens de onthulling van het beeld. © Aron Nijs

Weetjes over de Engel

  • Het beeld zelf is 2,9 meter hoog, waarbij de Engel een maat heeft van 2,3 meter en verrijst uit een 60 centimeter hoge ‘kolkende Maas’. 
  • Sokkel en beeld samen zijn ongeveer 7 meter hoog. 
  • Het beeld en de sokkel wegen samen 23,5 ton.
  • De Engel is uit brons gegoten en zwart/bruin gepatineerd, als symbool voor de Franse invloed op Maastricht. De gouden accenten verwijzen naar de feestelijk geest van de zuiderling. 
  • Rondom de Engel staan 10 verschillende soorten lavendel.
  • Wil van der Laan kreeg in oktober 2017 het bericht dat hij kon beginnen met het maken van de Engel. In maart 2018 moest het klaar zijn. Een race tegen de klok, maar het is gelukt! 

Het totale kunstwerk heeft de goedkeuring van de adviescommissie beeldende kunst en vormgeving en welstand- en monumentencommissie van de gemeente Maastricht. Het beeld is mogelijk gemaakt door de bouwer Avenue2 met bijzondere dank aan dhr. Gerard Sanderink, directievoorzitter van Strukton.

nb-4383.jpg
De Engel van Wil van der Laan. © Fred Berghmans
Top