Home / Ontwerp & Resultaat / De Groene Loper / De Engel van Maastricht
'De nieuwe Engel van Maastricht' tijdens de onthulling op 29 maart 2018. © Aron Nijs

De Engel van Maastricht

De Engel van Maastricht is een bijzondere eer te beurt gevallen. Het markante en bevallige beeld op de rotonde Scharnerweg is op 29 maart 2018 onthuld door Koning Willem-Alexander. Het symboliseert de eenwording van de  rondom de A2-zone gelegen wijken. Een eenwording die mogelijk is gemaakt doordat alle snelverkeer sinds eind 2016 ondergronds rijdt en bovengronds de Groene Loper aangelegd kan worden. 

   

IMG-20180329-WA0000.jpg
Onthulling van de engel op 29 maart. © Aron Nijs

De Engel staat in het  centrum van de Groene Loper, een nieuw en gezond verblijfsgebied voor bewoners, wandelaars en fietsers. Het gebied is al ingrijpend veranderd en ondergaat de komende jaren  nog een volledige metamorfose, waarbij ruim 1000 woningen een nieuwe impuls geven aan dit stadsdeel. Met zijn komst symboliseerde de koning de enorme veranderingen die mogelijk zijn gemaakt door de totaalaanpak van het project A2 Maastricht van mobiliteit èn leefbaarheid. 

 

De Engel van Maastricht is gemaakt door kunstenaar Wil van der Laan. Sokkel en beeld samen zijn ongeveer 7 meter hoog. Het beeld  zelf is 2,9 meter hoog , waarbij de Engel een maat heeft van 2,3 meter en verrijst uit een 60 centimeter hoge ‘kolkende Maas’. Het beeld is uit brons gegoten en  zwart/bruin gepatineerd .

IMG-20180329-WA0001.jpg
Zijne Majesteit de Koning tijdens de onthulling van het beeld. © Aron Nijs

“De Engel verwelkomt de mensen in het gebied de Groene Loper evenals de mensen die richting  binnenstad gaan. Zij brengt door haar vormgeving de herrijzenis tot uitdrukking van de openbare ruimte zoals deze ooit is geweest. Bovendien koestert vrijwel elke inwoner de Maastrichtse Engel in welke gedaante dan ook, omdat zij veel gebeurtenissen in de stad markeert. De Engel staat op een hoge sokkel om zo boven de verkeers- en verblijfswereld uit te stijgen en meer contrast te maken met de lucht. Door de combinatie van beplanting en het kunstwerk vormt de rotonde een eenheid over het gehele plein”, aldus Wil van der Laan.

 

Het totale kunstwerk heeft de goedkeuring van de adviescommissie beeldende kunst en vormgeving en welstand- en monumentencommissie van de gemeente Maastricht. Het beeld is mogelijk gemaakt door de bouwer Avenue2 met bijzondere dank aan dhr. Gerard Sanderink, directievoorzitter van Strukton.

nb-4383.jpg
De engel van Wil van der Laan. © Fred Berghmans
Top