Home / Ontwerp & Resultaat / Vastgoed

4-sterren beoordeling van DGBC voor woningen Groene Loper Maastricht

Het toonbeeld van duurzaamheid en circulariteit in de gebiedsontwikkeling De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft 4 sterren toegekend aan Fase 2a aan de Groene Loper Maastricht. Deze beoordeling is geheel volgens de ambitieuze duurzaamheids- en circulariteitsnormen van het DGBC Woonmerk. Het nieuwe duurzaamheidscertificaat DGBC Woonmerk is dé maatstaf voor duurzaamheid van hedendaagse woningbouw.

 

Met de hoge score bevestigt DGBC wederom dat de Groene Loper tot een van de duurzaamste ontwikkelingen in Nederland behoort. Het stadsdeel van Maastricht dat ooit in tweeën was gesplitst door een autoweg, blinkt nu uit op onder andere de thema’s leefomgeving, binnenklimaat, comfort en materialen en onderhoud. Dat een grote duurzaamheidsambitie in de gebiedsontwikkeling loont wordt steeds duidelijker.

De Groene Loper een verbindend icoon voor de stad

De Groene Loper is een gebiedsontwikkeling in Maastricht waar Ballast Nedam Development ca. 1000 nieuwe woningen ontwikkelt. Duurzaamheid en leefkwaliteit spelen een belangrijke rol. Door snelweg A2, die jarenlang dwars door Maastricht oost liep, ondergronds te brengen en te vervangen door 2000 bomen in een parkachtige omgeving transformeert het gebied tot het meest gezonde gebied om te wonen in de stad. De Groene Loper is de afgelopen tijd uitgegroeid tot het wandel- hardloop- en fietsrondje van de Maastrichtenaren. Nu de tunnel en het openbaar gebied gereed zijn, wordt er hard gewerkt om 1000 woningen te realiseren voor een grote diversiteit aan doelgroepen.

Duurzame stadswoningen in Fase 2a

Deze fase van de gebiedsontwikkeling bestaat uit 46 stadswoningen. Het aanbod varieert van rijwoningen tot aan luxe herenhuizen. De diversiteit van de woningprijzen werden op de kopersavonden zeer gewaardeerd door het geïnteresseerde publiek. De gunstige ligging ten opzichte van uitvalswegen, de binnenstad én het Centraal Station van Maastricht, maken de woonlocatie zeer aantrekkelijk. Niet alleen voor de échte Maastrichtenaar maar ook voor veel woningzoekenden uit omgeving Maastricht of elders in het land. De grote tuinen van de woningen zijn kenmerk van de Groene Loper en de woningen zijn door drie verschillende architecten ontworpen wat zorgt voor een grote diversiteit in architectuur welke de loper een afwisselend karakter geven. In Fase 2a staan nog slechts drie woningen te koop. Alle drie in een ander prijssegment. De eerste schop is reeds in de grond gezet voor de 46 energieneutrale woningen en na de bouwvakantie gaan de eerste palen de grond in.

Ambitie van gezonde verstedelijking

Ballast Nedam Development heeft samen met het Projectbureau A2 de ambitie om van de Groene Loper een van de gezondste stedelijke gebieden van Nederland te maken waar de levensverwachting met vijf jaar toeneemt. De projectontwikkelaar bouwt energie neutrale woningen en appartementen. “Energie is een thema dat binnen duurzaamheid vaak als eerste benoemd wordt. Echter zien wij duurzaamheid in een breder perspectief en voeren het door in elk facet van de ontwikkeling.” Aldus Onno Dwars (Directeur Ballast Nedam Development). Er komt meer ruimte voor de fiets door grotere bergingen en fietsparkeerplaatsen in het openbaar gebied. Er wordt zelfs onderzocht hoe de nieuwe bebouwing energie kan leveren aan de omgeving en wordt er gewerkt aan ecologische verrijking door de aanleg van een bijenlint. Hemelwater wordt afgekoppeld van het riool en lokaal gebruikt. Het vele groen zal in hete zomers hittestress beperken.

DGBC Woonmerk

Daar past een certificaat bij dat kijkt naar de verschillende aspecten van duurzaamheid. De woningen zijn getoetst door de DGBC op de thema’s energie en water, binnenklimaat en comfort, toegankelijkheid en materialen en onderhoud. Daarnaast is de omgeving getoetst op de thema’s bereikbaarheid, leefomgeving en veiligheid. DGBC is de landelijke maatschappelijke organisatie op het gebied van duurzaam bouwen en vastgoed. DGBC vervult als onafhankelijke organisatie een toonaangevende rol in de transitie naar een duurzame bebouwde omgeving door te concretiseren, te inspireren en te verbinden. In samenwerking met verschillende partners heeft DGBC een certificaat ontwikkeld welke het duurzaamheidsniveau van woningen meet, namelijk DGBC Woonmerk. Ballast Nedam Development heeft bijgedragen aan de ontwikkeling hiervan en het DGBC Woonmerk in de praktijk getoetst. DGBC Woonmerk is een zorgvuldige en betaalbare methode voor de woningbouw. Het Woonmerk geeft duidelijk aan welke verbetermogelijkheden er zijn voor de woningen. Hierdoor wordt het verbeterpotentieel snel inzichtelijk en kan Ballast Nedam Development sturen op een optimaal duurzaam ontwerp.

Top