2014

Topjaar aan werkzaamheden

 

In mei haalt Avenue2 de laatste schep grond uit de bouwkuip en in december is de betonnen ruwbouw van de dubbellaagse tunnel klaar. Maar er zijn meer mijlpalen. In de zomer gaat het nieuwe knooppunt Kruisdonk open. De verknoping van de A2 en A79 én de Nieuwe Limmelderweg als directe verbinding met bedrijventerrein Beatrixhaven zijn een feit.

 

 

De Dag van de Bouw trekt een recordaantal van 12.000 bezoekers. En tijdens de EXPO A2 in de Tapijnkazerne geven zestien kunstenaars hun kijk op de tunnelbouw. Ook wordt bekend dat de herinrichting van Maastricht-Oost – nog vóór de ingebruikname van de tunnel – extra kansen krijgt.

 

Geïnspireerd door de Groene Loper en de samenwerking met Avenue2 besluit het Ahold-concern tot nieuwbouw langs de Scharnerweg. Bovendien maakt de gemeente Maastricht bekend een nieuw stadspark te realiseren tussen de Koningsresidentie en Torenflat.

 

 

Januari 2014

Hoogste punt van de tunnel bereikt

Dertien meter hoog steekt het dienstengebouw Zuid uit, bovenop het dak van de dubbellaagse tunnel. De gebeurtenis wordt gevierd met een persmoment, de plaatsing van een meiboom en soep voor de bouwers.

© Reen van Beek
Januari 2014

Aanpassen vrijgekomen rijbanen A2/A79

Nadat de rijbanen van de A2/A79 eind 2013 zijn opgeschoven, gaan de wegenbouwers aan de slag op de vrijgekomen rijbanen. Al die verleggingen en aanpassingen zijn nodig om in de toekomst verkeer naar en vanuit de dubbellaagse tunnel af te kunnen wikkelen  

© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Bjorn Vink
Maart 2014

Plaatsen grootste verkeersportaal

52,5 meter lang en 1,6 meter hoog: tussen knooppunt Kruisdonk en kruispunt Geusselt plaatst team VTI (Verkeers Technische Installaties) het langste verkeersportaal voor A2 Maastricht.

© Reen van Beek
April 2014

Afsluiting afrit 55 Randwyck/Oeslingerbaan

Afrit 55 (Randwyck/Oeslingerbaan) gaat van één naar twee rijbanen. Tegelijkertijd worden de rijbanen tussen Europaplein en de afrit verbreed. Voor de herinrichting gaat de afrit 4 weken lang dicht.

© Frans Senden
April 2014

Kunstketelkeien bij Scharnerweg

Kinderen van de Kunstketel – een creatieve broedplaats in Wittevrouwenveld – beschilderen zwerfkeien uit de tunnelbouwkuip om zo kruispunt Scharnerweg tijdelijk op te fleuren.  

Mei 2014

Laatste schep grond uit de tunnelbouwkuip

Op 16 mei is de tunnelbouwkuip volledig uitgegraven. Er is meer dan 1.400.000 m3 grond, grind en mergel uit de bouwkuip gehaald. Deze mijlpaal wordt natuurlijk in de bouwkuip zelf gevierd. Bekijk de sfeerimpressie.

© Robert Lambrix
© Reen van Beek
Mei 2014

Recordaantal bezoekers Dag van de Bouw

Jaar na jaar bezoeken steeds meer belangstellenden de bouwkuip tijdens de Dag van de Bouw. 2014 is een recordjaar: maar liefst 12.000 bezoekers wandelen door een deel van de bouwkuip bij Geusselt!

© Bert Janssen
Mei 2014

Wegverlegging A2/A79 richting Maastricht

Tussen kruispunt Geusselt en knooppunt Kruisdonk schuiven nu ook de rijbanen van de A2/A79 richting Maastricht op, onder het oostelijk deel van de Wielerbaan door. Zo komt onder andere ruimte vrij voor de bouw van het westelijke deel van de fiets- en voetgangersbrug. 

© Peter Wijnands
© Reen van Beek
Mei 2014

Ombouw tijdelijke A2 bij Kruisdonk tot afrit 52 A2

Met de wegverlegging van de A2/A79 richting Maastricht, komt de 'tijdelijke A2' bij Kruisdonk vrij. De rijbaan wordt omgebouwd tot de huidige, definitieve afrit 52 van de A2. Dat is onder andere de afrit richting bedrijventerrein Beatrixhaven en de A79.

© Reen van Beek
© Reen van Beek
Juli 2014

Basisscholen begraven tijdcapsules

Kinderen van de basisscholen Nutsschool en De Lètterdoes begraven tijdcapsules in de tunnelbouwkuip. De tijdcapsule van de Nutsschool krijgt een plek bij de Regentesselaan. De tijdcapsule van De Lètterdoes komt tussen de tunnelmonden van Geusselt.

© Bert Janssen
Juli 2014

Knipoog naar vakantie-colonne richting zuiden

De tunnelbouwers storten het laatste stukje A2-tunnelvloer. Voor het tunnelteam aanleiding om voor het eerst door de 2,3 kilometer lange onderste tunnelbuis te rijden. En omdat de zomervakantie voor de deur staat, doen ze dat (natuurlijk) met een caravan!

© Bert Janssen
Juli 2014

Nieuw knooppunt Kruisdonk open voor verkeer

Een mijlpaal van formaat! Weggebruikers kunnen bij knooppunt Kruisdonk voortaan direct van de A2 naar de A79 rijden en andersom via de Nieuwe Limmelderweg, die eveneens zorgt voor een snelle, rechtstreekse verbinding met bedrijventerrein Beatrixhaven.

© Peter Wijnands
© Reen van Beek
September 2014

Start bouw viaduct Noorderpoort-Zuid

Met de verlegging van kruispunt Viaductweg - Meerssenerweg richting noorden, is ruimte ontstaan voor de bouw van het zuidelijke viaduct. De bouw gebeurt op dezelfde manier als bij kunstwerk Noorderpoort-Noord. De werkruimte is heel krap!

© Bert Janssen
© Reen van Beek
September 2014

Feestelijke opening kruispunt Scharnerweg

Zeven weken lang is kruispunt Scharnerweg afgesloten voor alle verkeer. De tijdelijke verkeersbrug is verwijderd en het kruispunt opnieuw ingericht. Vlak voor openstelling worden omwonenden en passanten getrakteerd op hapjes van Resto VanHarte en drankjes van Albert Heijn.

© Bert Janssen
© Bert Janssen
Oktober 2014

Betonwerk onderste tunnelbuizen klaar

Minder dan een half jaar nadat de laatste schep tunnelgrond is uitgegraven, zit het betonwerk voor de onderste tunnelbuizen erop. Team Tunnel viert het bescheiden, met alleen een fotomoment(je).

© Bert Janssen
© Jean-Pierre Menten
© Reen van Beek
November 2014

Definitieve verkeersregelinstallaties Kruisdonk

Het vernieuwde knooppunt Kruisdonk was al open sinds de zomer 2014, maar met tijdelijke verkeersregelinstallaties. Nu worden ze vervangen: team VTI installeert tijdens avond- en nachtafsluitingen de definitieve installaties.

© Reen van Beek
November 2014

Verwijdering tijdelijke Voltabrug

Ook de Voltabrug moet wijken voor het tunnelwerk, en dus gaat de kruising tijdelijk dicht. Tijdens de kerstvakantie ligt het tunnelwerk stil. Avenue2 opent de oversteek tijdelijk, zodat winkels en bewoners tijdens de feestdagen minder hinder ondervinden. 

© Reen van Beek
© Bert Janssen
© Bert Janssen
Top