2015

(On)zichtbaar doorwerken

 

Ondergronds zijn de teams Afbouw en VTTI aan zet om de tunnel af te bouwen en in te richten met alle benodigde installaties. Bovengronds werken de teams GWW en Kunstwerken door. Bij Geusselt en Europaplein worden de contouren van de toekomstige wegaansluitingen op de tunnel steeds beter zichtbaar.

 

 

 

De Severentunnel gaat na zeven maanden afsluiting weer open voor verkeer en in het najaar is de ruwbouw van het viaduct Noorderpoort-Zuid klaar. Daarmee zijn de 22 kunstwerken voor A2 Maastricht compleet. En zit het werk voor team Kunstwerken erop. Ook nemen we afscheid van de drie A2-Stewards.

 

Erg bijzonder is het benefietgaladiner (t)Huis in de tunnel, waarmee maar liefst 86.500 euro wordt opgehaald voor twee Ronald McDonald Huizen in Limburg.

 

Januari 2015

Uithijsen laatste stempel

Op 14 januari verdwijnen de laatste duidelijk zichtbare resten van de bouwkuip. Na 3 jaar zijn de stempels (stalen buizen die de bouwkuipwanden verstevigen) van firma Swanenberg allemaal weg. 

© Bert Janssen
Januari 2015

Verwijdering grondbemalingssysteem

Voor het ontgraven van de bouwkuip is een uitgebreid bemalingssysteem aangebracht om grondwater weg te pompen. Nu de betonnen ruwbouw van de tunnel klaar is de bemaling na 156 weken niet meer nodig.

Januari 2015

Start afbouwwerk in de tunnel

Na afronding van de betonnen ruwbouw van de dubbellaagse tunnel, werkt team Afbouw verder aan de afwerking. Denk aan het uitvoeren van betonreparaties, aanbrengen van brandwerende platen, plaatsen van vluchtdeuren en het maken van betonnen barriers als vangrails. 

© Bert Janssen
© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Huub Giesbertz
Maart 2015

A2-rolstoelpad in Tapijntuin

De aanleg gebeurt in het kader van 'Samen voor Maastricht', een samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en de grootste werkgevers, waaronder Projectbureau A2 Maastricht en Avenue2.

© Bert Janssen
© Tineke de Jong
Maart 2015

Alle vluchtdeuren geplaatst in de tunnel

Alle 133 vluchtdeuren zijn geplaatst. In elke tunnelbuis zit om de 100 meter een groene deur, die toegang geeft tot de vluchtgang in het middentunnelkanaal (de ruimte tussen twee naastgelegen tunnelbuizen).

© Reen van Beek
Maart 2015

Schilderingen in de Severentunnel

Kunstenaars van ‘de Verfraaiers’ uit Maastricht schilderen twee mosasaurussen – Bèr en Bertha – op de muren van de verlengde Severentunnel. Avenue2, Projectbureau A2 Maastricht en buurtplatform Nazareth kozen samen voor dit ontwerp.

 

© Jean-Pierre Menten
Maart 2015

Koelmachines bij dienstengebouw Zuid

Koelmachines krijgen een plek op het dak van Dienstengebouw Zuid. Elk Dienstengebouw heeft drie koelmachines. Ze sturen koelvloeistof door het leidingwerk het gebouw in, om de lucht in de technische ruimtes te koelen.
© Reen van Beek
April 2015

Aanstelling Transitiemanager

'Makelaars van de Tussentijd' met Pieter Akkermans als kartrekker worden aangesteld om te komen tot ideeën voor de tijdelijke invulling van locaties waar niet meteen wordt gebouwd aan de bovengrondse inrichting van de Groene Loper. 

© Bert Janssen
© Huub Giesbertz
April 2015

Vaste plek voor Heilige Barbara

Op 10 april krijgt de Heilige Barbara haar definitieve plekje in het noordelijke Dienstengebouw. Zo kan de beschermheilige voor altijd over de Koning Willem-Alexandertunnel en de weggebruikers waken. 

© Bert Janssen
April 2015

Weekendwerk bij Europaplein

Voor de realisatie van de wegaansluitingen op de tunnel, is regelmatig weekendwerk nodig. Dit keer werken de wegenbouwers een weekend lang door bij Europaplein. Voor verkeer zijn afsluitingen en omleidingen nodig. 

© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Reen van Beek
Mei 2015

Agraccen in de tunnel

Onder elke weg zit een fundering. Voor de fundering in de tunnelbuizen is agrac gebruikt: een mengsel van gebroken asfalt, cement, zand en water.

© Reen van Beek
Mei 2015

Start montage installaties in de tunnel

Om veilig gebruik van de tunnel dagelijks te garanderen, zijn meer dan 50 verschillende systemen nodig. In 2015 ligt het accent op het monteren van alle installaties in de vier tunnelbuizen. 

© Reen van Beek
Juni 2015

Dag van de Bouw: 9.700 bezoekers

Voor jong en oud is er weer vanalles te zien, te doen en te beleven tijdens het jaarlijkse evenement. O.a. een wandeling door de bovenste tunnelbuizen en een fietsroute langs de 22 kunstwerken voor A2 Maastricht. 

© Bert Janssen
Juni 2015

www.mijngroeneloper.nl in de lucht

De gloednieuwe website bevat informatie over (de eerste voorbereidingen voor) de bovengrondse herinrichting en tijdelijke initiatieven zolang er nog geen vastgoed gebouwd kan worden.

© Bert Janssen
Juni 2015

Slijpwerk voor detectielussen in de tunnel

Na het agraccen in de tunnelbuizen, worden de verkeerslussen – in vaktermen detectielussen – geslepen. De lussen houden de snelheid van het verkeer in de gaten. Zodra een auto langzamer gaat rijden, gaat er een signaal naar de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat. 

© Reen van Beek
© Reen van Beek
Juni 2015

Start asfalteren in de tunnel

Het asfalteren begint. Keren in de tunnel is niet mogelijk, daarom worden speciale vrachtwagens met duwbakinstallaties ingezet. Buiten de tunnel wordt het asfalt overgeladen, waarna de vrachtwagens achteruit de tunnel inrijden. 

© Bert Janssen
Juli 2015

Start aanleg landelijk deel Groene Loper

Het deel tussen Meerssenerweg en Severenstraat, noemen we het landelijk stukje Groene Loper. Met de aanleg hiervan wordt in de zomer van 2015 begonnen. 

© Reen van Beek
© Kevin van der Peet
September 2015

Benefietgaladiner (t)Huis in de tunnel

Voor de Ronald McDonald Huizen in Limburg is één tunnelbuis voor deze speciale avond omgetoverd tot feestlocatie. Dankzij ruim 550 gasten en meer dan 35 bedrijven wordt € 86.500 opgehaald, genoeg om duizenden overnachtingen aan te bieden aan gezinnen.

© Bert Janssen
© Reen van Beek
September 2015

Monteren verlichting in de tunnel

De vier verkeersbuizen tellen 1.499 lichtpunten. Vier ploegen van drie man zijn aan de slag om ze op te hangen. Eentje boort de montagegaten en twee collega’s zorgen voor bevestiging van de armaturen aan het tunnelplafond.

© Reen van Beek
September 2015

Tientonners in dienstengebouw Zuid

In het dienstengebouw Zuid krijgen twee noodstroomaggegraten een plekje. De aggregaten vormen samen een back-up energiebron, die ervoor zorgt dat bij stroomuitval de tunnelinstallaties altijd blijven werken.

© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Bert Janssen
Oktober 2015

Tijdelijke A2 Buren: Dear Hunter

Aan de Groene Loper staan 3 maanden lang 2 containers. Het is een mini-woning en hotelkamer voor gasten van architectenbureau Deer Hunter, dat onderzoekt hoe mensen leven in de Euregio Maas-Rijn. 

© Fred Berghmans
© Bert Janssen
© Reen van Beek
© Reen van Beek
© Reen van Beek
December 2015

Afbraak Voltakeet

De Voltakeet was 2 jaar lang het front van een deel van het tunnelteam. Eind 2015 wordt de keet afgebroken. 

© Frans Senden
Top