2016

 Ingebruikname tunnel

 

De tunnel wordt klaargestoomd voor de geplande opening. Het testen van de verkeers- en tunneltechnische installaties is in volle gang. In het voorjaar is de feestelijke ingebruikname van het eerste stukje Groene Loper tussen Severenstraat en Meerssenerweg. En de nieuwbouw van Albert Heijn markeert het begin van het nieuwe centrum van Maastricht-Oost.

 


In oktober is het Tunnelweekend: nog één keer wandelen en fietsen op een plek die later alleen voor auto's toegankelijk is. Ruim 25.000 bezoekers zijn erbij. Na afronding van het volledige testtraject inclusief de eindoefening met Rijkswaterstaat en de hulpdiensten, wordt op 13 december 2016 de openstellingsvergunning verleend door de gemeente Maastricht.

 

Het hoogtepunt van 2016 is de ingebruikname van de Koning Willem-Alexandertunnel. Alle vier de tunnelbuizen worden in de nacht van 15 op 16 december in gebruik genomen, in het bijzijn van genodigden. Aan minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) de eer om de Koning Willem-Alexandertunnel te openen.

 

 

Januari 2016

Zweit veur Leid parcours door tunnel

Hardlopen in de tunnelbuizen: het blijkt een ware trekpleister. Een recordaantal (2.500!) deelnemers schrijft zich in voor de 22e editie van de jaarlijkse sponsorloop. Samen halen ze maar liefst € 101.995 op.

© Ger de Loo
Januari 2016

Spanning in de tunnel

Team In Bedrijfstelling komt in beeld en zorgt ervoor dat de tunnel technisch klaar wordt gestoomd en de ruim 50 verschillende systemen veilig onder spanning kunnen worden gebracht. 

© Reen van Beek
© Johannes Timmermans
Februari 2016

Puzzelen bij de Lourdeskerk

Avenue2 huurt 3 jaar lang een stuk tuin van de Lourdeskerk, om plaats te maken voor de bouwweg. Nu is het tijd om de Kunrader stenen van de tuinmuur weer terug te plaatsen. Voorafgaand aan de verwijdering in 2013 zijn de stenen zorgvuldig genummerd. Alle puzzelstukjes vallen dan ook weer keurig op hun plek!

© Reen van Beek
© Bert Janssen
© Bert Janssen
© Bert Janssen
Mei 2016

Bijeenkomst Madonna della Strada

Vier jaar na de eerste Barbaraviering organiseert pastoor Jeukens in de Lourdeskerk een nieuwe bijeenkomst voor buurt, bouwers en bestuurders. Madonna della Strada – oftewel Onze Lieve Vrouwe van de Weg – neemt het stokje over van de Heilige Barbara.

© Reen van Beek
© Bert Janssen
Mei 2016

GGD oefent in de tunnel

Net zoals de brandweer, bereidt ook de GGD zich voor op hulpverlening in de Koning Willem-Alexandertunnel. In totaal doen zo’n 180 ambulancehulpverleners uit de regio Zuid-Limburg mee aan de opleiding

© Bert Janssen
© Bert Janssen
© Bert Janssen
© Bert Janssen
© Fred Berghmans
© Bert Janssen
Augustus 2016

Laatste A2-tunnelrondleiding

Meer dan 57.000 belangstellenden hebben tussen 2011 en 2016 een bezoekje aan het Infocentrum gebracht en een rondleiding in en rond het werkterrein gekregen. Daar komt nu een eind aan: de VVV-gidsen leiden de laatste twee groepen rond in de tunnelbuizen. 

© Fred Berghmans
© Fred Berghmans
© Bert Janssen
© Bert Janssen
© Fred Berghmans
November 2016

Grote gezamenlijke eindoefening (SIT)

Tijdens een grote, gezamenlijke eindoefening met Avenue2, gemeente Maastricht, operators van Rijkswaterstaat en de samenwerkende hulpdiensten, wordt een calamiteit in de tunnel nagespeeld. Ook in de toekomst blijft opleiden, trainen en oefenen belangrijk. Zo vindt elke 4 jaar een gezamenlijke, realistische oefening in de tunnel plaats.

© Bert Janssen
December 2016

Openstellingsvergunning verleend

Op 13 december 2016 beslist het college B & W van Maastricht positief op de aanvraag van Rijkswaterstaat tot verlening van de openstellingsvergunning. De tunnel en alle samenwerkende partijen zijn klaar voor een veilig dagelijks gebruik. En dus mag de Koning Willem-Alexandertunnel open voor verkeer. 

© Laurens Bouvrie
December 2016

Opening tunnel in de nacht van 15-16 december

Voorafgaand aan de opening van de tunnel komen bestuurders, directieleden, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en pers samen in hotel Apple Park bij Geusselt.

© Bert Janssen
© Aron Nijs
© Bert Janssen
December 2016

Opening tunnel in de nacht van 15-16 december

Blije gezichten bij de bestuurders van de samenwerkingspartners Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, gemeenten Maastricht en Meerssen, Provincie Limburg, Projectbureau A2 Maastricht en Avenue2. De dubbellaagse tunnel is geopend!

© Harry Heuts
December 2016

Opening tunnel in de nacht van 15-16 december

In een dubbeldekker bus rijdt een kleine groep genodigden als eerste door de Koning Willem-Alexandertunnel.

© Aaron Nijs
December 2016

Opening tunnel in de nacht van 15-16 december

Na afloop van de eerste rit door de Koning Willem-Alexandertunnel volgt de ontlading. De genodigden komen samen bij hotel Van der Valk aan het Europaplein.

© Jonathan Vos
© Fred Berghmans
December 2016

Verkeer door de dubbellaagse tunnel

Een historisch moment. In de vroege ochtend van 16 december gaan de eerste automobilisten door de eerste dubbellaagse tunnel van Nederland. Nog niet alle aansluitingen op de tunnel zijn dan klaar. De afbouw van het totale verkeerssysteem duurt nog tot in 2017. 

December 2016

Dankviering in Lourdeskerk op 18 december

In 2012 riep pastoor Jeukens al de bescherming in van de Heilige Barbara voor 'tunnelbouwers'. Het heeft geloond: 4 jaar en 368 noveenkaarsen later organiseert de pastoor een laatste dienst om de ingebruikname van de tunnel te vieren.

© Fred Berghmans
Top