Home / Ontwerp & Resultaat / Vastgoed
Impressie gebouw Gastenhuis

Het gastenhuis komt naar de Groene Loper

Ballast Nedam Development en Amvest hebben de turnkey-/koopovereenkomst getekend voor de realisatie van 41 zorgeenheden aan de Groene Loper in Maastricht. Hiermee komt Het Gastenhuis – een zorgformule met kleinschalig wonen voor mensen met dementie – ook naar Maastricht. In het plandeel Le Sud aan de zuidzijde van de Groene Loper heeft Ballast Nedam naast de appartementengebouwen Jolie en Amélie ook het appartementengebouw Odile ontwikkeld speciaal voor het Gastenhuys. 

De Groene Loper

Op de Groene Loper in Maastricht realiseert Ballast Nedam Development de komende jaren bijna 1.200 woningen en appartementen. Een indrukwekkend nieuwbouwproject waarmee een nieuw stadsdeel voor Maastricht wordt gecreëerd. Het project bestaat uit verschillende deelprojecten in meerdere fasen. Van inmiddels ruim 300 woningen, herenhuizen en appartementen aan de Groene Loper is de realisatie reeds gestart en nu al een groot succes te noemen. Nog dit jaar wil Ballast Nedam Development beginnen met de realisatie van het zuidelijke plandeel Le Sud met nog eens 70 appartementen en Het Gastenhuis. Medio 2023 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. De Groene Loper wordt een plek voor alle inwoners van Maastricht. De komst van Het Gastenhuis sluit hier naadloos bij aan. 

 

Quote Louis Prompers projectdirecteur AV2: “Le Sud als een onderscheidend voorbeeld van publiek-private samenwerking, met als resultaat een innovatieve gebiedsontwikkeling, met niet alleen oog voor fysieke verduurzaming (onderscheidende architectuur, nieuwe mobiliteit, biodiversiteit) maar vooral ook voor het maatschappelijk inclusief accommoderen van speciale doelgroepen.”

De Groene Loper draagt bij aan fysieke en mentale gezondheid

Susan van de Koppel, Portfoliomanager: “Als Amvest Living & Care Fund zijn wij heel blij dat we samen met onze zorgpartner, Het Gastenhuis, weer een locatie kunnen openen, dit keer in Maastricht. Door dit kleinschalig en midden in de samenleving te organiseren, bieden we ouderen met een zorgindicatie een fijn thuis als alternatief voor het verpleeghuis. Een plek waar bewoners zichzelf kunnen zijn en blijven, zo thuis als mogelijk. Met de komst van Het Gastenhuis wordt er lokaal aansluiting gezocht met bijvoorbeeld leveranciers voor de maaltijden en het ondernemen van activiteiten. Daarbij is de locatie in Maastricht mooi gelegen in een groene omgeving, waar dit duurzame gebouw  goed tot zijn recht komt.”

 

René Lecluse, Development Manager van Ballast Nedam Development: “Door de toevoeging van deze zorgwoningen gaat de Groene Loper een nieuwe fase van de gebiedsontwikkeling in. Als gebiedsontwikkelaar proberen wij een zo compleet mogelijke leefomgeving te creëren met ruimte voor iedereen. Zorg is daarbij niet meer weg te denken, ook in de gebiedsontwikkeling nemen wij onze verantwoordelijkheid. Zo kunnen bewoners straks genieten van de frisse lucht op de Groene Loper tijdens een heerlijke wandeling. De gebouwen zijn huiselijk en geborgen te midden van een groene omgeving waar ook het nodige ‘leven’ is zodat er ruimte voor rust en ontspanning ontstaat. Bewoners blijven daardoor onderdeel van het dagelijks leven.”

Duurzaamheid in elk facet van de ontwikkeling

Met de toepassing van een duurzaam ontwerp en installaties als warmtepompen en zonnepanelen wordt ook voor deze appartementen aan de Groene Loper vol ingezet op duurzaamheid. Hiermee worden deze appartementen bijna energieneutraal. Ballast Nedam Development let daarnaast ook  op de biodiversiteit in het project, door zoveel mogelijk bestaande bomen te behouden en in te passen in het ontwerp van het gebouw en de directe omgeving. Er worden groene voorzieningen gerealiseerd op en om het gebouw en het regenwater van daken en bestrating wordt via buffers geïnfiltreerd in de bodem. Zo wordt bij hevige regenval de riolering niet overbelast en hittestress vermeden bij extreme droogte.

Gezond wonen voor mens en dier

Ballast Nedam Development hecht veel waarde aan het ontwikkelen van gezonde leefgebieden voor iedereen. Mogelijkheden tot sport biedt de Groene Loper volop met haar hoge kwaliteit wandel- en fietspaden, ontspanning wordt geboden bij de diverse horecagelegenheden die op loopafstand bereikbaar zijn.
Biodiversiteit is een belangrijk thema, zo is er op de Groene Loper een ‘Bijenlint’ en ‘Bijen Bed & Breakfast’ gerealiseerd, dat vele tientallen verschillende bijensoorten trekt. Met de beplanting, het opnemen van inbouwstenen voor vogels en vleermuizen in het gebouw en verbindingen tussen gebieden wordt een gezonde leefomgeving gestimuleerd. Samen met de groene inrichting van de kavels waar de woningen op staan, het behoud van volwassen groen op de parkeerhoven achter de woningen en de 2.000 volwassen bomen op de Groene Loper zelf, draagt dit bij aan het behouden en versterken van de biodiversiteit in de stad.

Europese prijswinnaar

De Groene Loper heeft voor Nederland de Sustainable Residential Development award van de European Property Award 2020-21 in de wacht gesleept. Het winnen van de award is voor de Groene Loper Maastricht een bevestiging van de internationale impact die de gebiedsontwikkeling maakt in Nederland en daarbuiten. De Groene Loper is een voorbeeld op het gebied van gezondheid en maatschappelijke baten in omringende wijken. Deze internationaal bekende award is de kroon op het werk van elke gebiedsontwikkelaar en wordt alleen bij uitzonderlijke prestaties uitgereikt. Door de transitie van de A2 naar een gezond en groen woongebied dat de stad weer verbindt kwam Maastricht binnen in de top 3 van gezondste steden van Nederland.

Top